Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στο νερό, συμπίπτει με την πανδημία του κορονοϊού, με τον ΟΗΕ να υπενθυμίζει πως δεκαετίες υποβάθμισης των υποδομών ύδρευσης έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό στο μεγαλύτερο μέρος της γης να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό – που είναι το πιο "απλό" και βασικό μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του Covid-19 και άλλων ασθενειών. Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Τιμ Γουέινράιτ της WaterAid, αναφέρει: "Είναι εμφανές πως όσον αφορά στην Αφρική και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας, πρέπει να φοβόμαστε πάρα πολύ για το τί θα συμβεί όταν εξαπλωθεί ο ιός. Η κρίση του κορονοϊού δείχνει ακριβώς πόσο ευάλωτοι είναι εκεί οι άνθρωποι". Η έκθεση του ΟΗΕ, για την κατάσταση με επαρκή πρόσβαση σε κατάλληλο νερό, δείχνει πως υπάρχει τεράστια έλλειψη πόρων, παρότι πρόκειται για το σημαντικότερο αγαθό.

Ο Ρίτσαρντ Κόνορ του ΟΗΕ, δήλωσε στην εφημερίδα Observer πως ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει τα οικονομικά οφέλη του να υπάρχει επάρκεια σε καθαρό νερό και υγιεινή. Η κρίση με τον κορονοϊό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει επάρκεια και πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων."Το οικονομικό κόστος μίας τέτοιας επιδημίας είναι υπέρογκο, τόσο όσον αφορά τις εθνικές οικονομίες, όσο και τις απώλειες που καταγράφονται στις αγορές, αλλά και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της καραντίνας και λόγω ασθένειας" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΗΕ, η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά έξι φορές την περασμένη δεκαετία, με άνοδο 1% τον χρόνο, καθώς ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και περιοχές του πλανήτη, χάνουν τους υδάτινους πόρους τους, λόγω του φαινομένου του "θερμοκηπίου" – ακόμη και περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, που δεν είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα έλλειψης νερού.

Στα καθ' ημάς, ο Γενικός ΓραμματέαςΦυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης αναφέρει πως "το νερό σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία παίζει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσής του".Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, είναι η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για το νερό, των πολιτικών παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, της διαχείρισης των λυμάτων καθώς και της επαναχρησιμοποίησης τους.