Ρύπανση Βόλος:Σύμφωνα με την πιο γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο, www.waqi.info και με βάση το δείγμα που συνέλεξε Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, οι τιμές των μικροσωματιδίων κυμάνθηκαν από 434 έως 463 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με ασφαλές ημερήσιο όριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα 25. Έτσι, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι τιμές που καταγράφηκαν βρίσκονται 18-19 φορές πάνω από το όριο. Η πόλη κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο μολυσμένες στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 -διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου- χαρακτηρίζονται ως τα πιο επικίνδυνα για την υγεία. Επιπλέον, ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+), κάτι που υποδεικνύει ότι οι συνθήκες ποιότητας του αέρα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την υγεία. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που ισχύει περιορισμός στις μετακινήσεις, εξαιτίας του κορονοϊού.

«Οι βιομηχανικές μονάδες βέβαια συνεχίζουν προκλητικά ακάθεκτες τις εργασίες τους ακόμα κι όταν απέχουν 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ακόμα κι αν έχουμε αποδείξει με πανεπιστημιακές έρευνες ότι η καύση πλαστικών καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το επιρρεπές σε λοιμώξεις και βεβαίως σε πανδημίες» επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.«Τα υψηλά επίπεδα (σε επίπεδο συναγερμού) των αιωρούμενων σωματιδίων και η ύποπτη ανυπαρξία μετρήσεων των υπολοίπων αερίων ρύπων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στο τελευταίο νόμιμο μέσο, τη Δικαιοσύνη, για τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων που θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία στην πόλη μας», καταλήγει.


Ως 50% μείωση στους ρύπους στην Ευρώπη

Η πανδημία που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο και οικονομική καταστροφή, έχει συντελέσει ώστε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα της Ευρώπης από τους βλαβερούς ρύπους, που επίσης προκαλούν εκατομμύρια θανάτους και ασθένειες.Αυτό δείχνουν νέες φωτογραφίες του European Space Agency, επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο που πρώτη φορά είδαμε να συμβαίνει στην Κίνα, σε μία χώρα που το τοξικό νέφος είναι τόσο πυκνό ώστε εμποδίζεται η ορατότητα στα λίγα μέτρα.Η μεγάλη ανάσχεση της παραγωγικής δραστηριότητας και των μεταφορών, εμπορικών και επιβατικών, έχει προκαλέσει ραγδαία πτώση των ρύπων – σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ως και κατά 50%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς εδώ και πόσο διάστημα έχει μειωθεί η δραστηριότητα.

OHans Bruyninckx, της European Environment Agency αναφέρει: "Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και επενδύσεις. Ως τέτοια η παρούσα κρίση έχει πολλές επιπτώσεις στην κοινή μας δουλειά, σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, που είναι μια δίκαιη και καλά οργανωμένη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο".

Οι εικόνες από τον δορυφόρο "Κοπέρνικο" της ESA, είναι ξεκάθαρες.

Οι μετρήσεις έχουν παρθεί σε διάστημα δέκα ημερών Στο Μπέργκαμο, την περιοχή που έχει πληγεί πιο σοβαρά από την πανδημία, η εκπομπή διοξειδίου του θείου έπεσε κατά 47% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Στη Ρώμη η πτώση ήταν 26%.

ΟMarshall Burke, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ έκανε την εκτίμηση πως η μείωση της ρύπανσης στην Κίνα αυτή την περίοδο έχει σώσει από 50.000 ως 75.000 ζωές. "Αυτό σημαίνει πως οι πανδημίες είναι καλές για την υγεία μας; Όχι, αλλά σημαίνει πως με τον τρόπο που λειτουργεί η Οικονομία μας, προκαλεί πολλές άλλες κρυφές πανδημίες, με μαζικό κρυμμένο κόστος στην υγεία των ανθρώπων. Φαίνεται πως χρειάστηκε μία πανδημία για να το καταλάβουμε αυτό", αναφέρει. Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ εκτιμά πως 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.