Πεφταστέρια 2020: Οι Λυρίδες (η βροχή διαττόντων ή μετεώρων) είναι γνωστό ότι καμία φορά δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 16 έως 25 Απριλίου με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 22ης και το πρωί της 23ης ημέρας του Απριλίου.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης, είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίον ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια της ουράς του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων (Περσείδες, Λεοντίδες, Λυρίδες)

Ας δούμε τις γνωστότερες βροχές διαττόντων. Η ευκολότερα παρατηρούμενη (εξαιτίας του καλού καιρού) βροχή διαττόντων (βροχή μετεώρων) είναι οι Περσείδες, που κορυφώνονται περί τις 12 Αυγούστου εκάστου έτους.

Η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες.

ΒροχήΗμερομηνίεςΥπεύθυνο σώμα
Λυρίδεςτέλη ΑπριλίουΚομήτης C/1861 G1 (Θάτσερ)
πι Πρυμνίδεςτέλη Απριλίου26P/ Γκριγκ-Σέλεραπ
ήτα Υδροχοΐδεςαρχές ΜαΐουΚομήτης του Χάλλεϋ
Βοωτίδες Ιουνίουτέλη ΙουνίουΚομήτης Πονς-Γουίνεκ
Περσείδεςμέσα Αυγούστου109P/Σουίφτ-Τατλ
Δρακοντίδεςαρχές Οκτωβρίου21P/Τζιακομπίνι-Ζίνερ
Ωριωνίδεςτέλη ΟκτωβρίουΚομήτης του Χάλλεϋ
Λεοντίδεςμέσα Νοεμβρίου55P/Τέμπελ-Τατλ
Διδυμίδεςμέσα ΔεκεμβρίουΑστεροειδής 3200 Φαέθων
Αρκτίδεςτέλη ΔεκεμβρίουΚομήτης Τατλ (8P/Τατλ)