Σέιχ Σου: Οι δασεργάτες συνεχίζουν την κοπή των δένδρων στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προσβολή των υγιών πεύκων από το έντομο, ωστόσο η επέλαση του εντόμου-φονιά στο δάσος συνεχίζεται ακάθεκτη.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ από πέρσι. Πέρσι λέγαμε “θα χάσουμε το δάσος” και φέτος λέμε “το χάσαμε”. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω και αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνεται αυτό που πρέπει στην ουσία. Οι υλοτόμοι κάνουν ό,τι μπορούν αλλά χρειάζονται και άλλοι δασεργάτες. Μάλιστα, δεν κόβουμε καν αυτά που δεν έχουν ξεραθεί αλλά έχουν ήδη μέσα τους το φλοιοφάγο έντομο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Στέλιος Βαιρλής, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιδεινούμενη κατάσταση μέσα στο δάσος και επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση του προβλήματος. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε αυτοψία στο περιαστικό δάσος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών ζητά να μπουν άμεσα στο δάσος περισσότεροι δασικοί υλοτομικοί συνεταιρισμοί, για να καθαρίσουν τις εκτάσεις, όχι μόνο από δέντρα που είναι ήδη ξερά, αλλά και από αυτά που είναι γύρω τους και έχουν ήδη προσβληθεί από το έντομο. «Τεμαχισμένοι κορμοί στοιβαγμένοι σε ατελείωτες σειρές, αποξηραμένα κομμένα κλαδιά, παχιά στρώματα πευκοβελόνας, που αποτελούν ένα επικίνδυνο κράμα έτοιμο να… εκραγεί με την άνοδο της θερμοκρασίας ενόψει του καλοκαιριού, αλλά κυρίως νεαρά δένδρα αποξηραμένα πλέον από το καταστροφικό έντομο του φλοιοφάγου ή βλαστοφάγου (Tomicus piniperda) στην καρδιά τους δάσους, ακόμη και σε εκτάσεις που είχαν υλοτομηθεί, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της εξελισσόμενης καταστροφής του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης Σέιχ-Σου», αναφέρει η ανακοίνωση περιγράφοντας την κατάσταση.

Χαρακτηριστική ήταν και η κραυγή απόγνωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση του έκτακτου κονδυλίου ύψους 500.000 ευρώ από το ΥΠΕΝ για την καταπολέμηση του εντόμου, επισημαίνοντας πως τα χρήματα που έχουν απομείνει δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο Σέιχ Σου.

Πηγή: greenagenda.gr