Περιβαλλοντικός νόμος: Η Αυγή, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» και το Left.gr, άνοιξαν τη συζήτηση για τις επιπτώσεις του νέου αντι-περιβαλλοντικού νόμου, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των επιπτώσεών του και για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας.  Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων του Δημοσίου, περιβαλλοντικών ΜΚΟ, επιμελητηρίων, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές, παρενέβησαν στη συζήτηση και καταθέτουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους.

«Και στην Ελλάδα έχουμε ένα νέο ψηφιακό καθεστώς και στην Ευρώπη είδαμε δυο πολύ σημαντικές στρατηγικές, τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική για την αγροτική πολιτική. Αυτά τα δυο δημιουργούν ένα καινούργιο περιβάλλον. Για πρώτη φορά ακουμπάμε την «ιερή αγελάδα» της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία τη συνδέουμε με τη Διεύθυνση Υγείας, και για πρώτη φορά μιλάμε για καταναλωτές τροφής, για την ασφάλεια τους και την προστασία τους από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, καθώς και την προστασία της Φύσης», τόνισε – μεταξύ άλλων –  στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

«Πολύ σημαντική είναι η επικοινωνία που είχαμε σήμερα για τη βιοποικιλότητα. Το καινούργιο που φέρνει είναι η αναγνώριση της αξίας της Φύσης στον κύκλο της Οικονομίας, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει και στη διαχείριση των περιοχών Natura. Περιμένουμε πολύ μεγάλες αλλαγές. Βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να κάνει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και αν ισχύουν όσα γράφονται για επικείμενη προσφυγή κατά της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο Πέτρος Κόκκαλης απάντησε: «Ήδη έχουμε κάνει μια ερώτηση. Θέλουμε να δούμε και τα συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάργηση των φορέων για να προχωρήσουμε και σε καινούργιες ερωτήσεις, πάνω σε πιο συγκεκριμένα έργα. Εμείς κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κομισιόν, και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα προχωρήσει σε επικείμενη προσφυγή, αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν εάν συμβαίνει αυτό».

«Συζητάμε για ένα νόμο, που στην Ελλάδα περιορίζει τις λειτουργίες που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον. Με προβολή των διαδικασιών της Βουλής εν μέσω πανδημίας, αλλά και της πολιτικής για το περιβάλλον, η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει γρήγορα ένα νόμο που χαρακτηρίστηκε από οξύτατα προβλήματα αντισυνταγματικότητας, από παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρησε και κανένα άλλο κόμμα δεν στήριξε αυτό το νόμο. Σχεδόν όλες οι ΜΚΟ και οι περιβαλλοντικοί φορείς κατέθεσαν προτάσεις για αναβολή της συζήτησης. Με μια απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών πέρασαν ρυθμίσεις σε βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

«Σίγουρα θα πάμε σε μια πράσινη ανάπτυξη, η οποία όμως δεν είναι κοινωνικά ουδέτερη. Ο τρόπος που θα γίνει η μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον, μπορεί να αποτελέσει μια μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Όλοι υπογραμμίζουν τη φιλοσοφική διάσταση ότι ανάπτυξη και περιβάλλον δεν μπορούν να αποκλείσουν το ένα το άλλο. Όλη η συζήτηση πρέπει να έχει αφετηρία τη συμβατότητα αυτών των δυο. Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι η Ευρώπη κάνει τα πρώτα βήματα στη βιοποικιλότητα και στον αγροτικό τομέα, τα οποία δημιουργούν μια καινούργια πραγματικότητα», είπε από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και και υπεύθυνος προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ