Η εφετινή εποχή των κυκλώνων θα είναι πιθανότατα «πάνω από το φυσιολογικό» στον Ατλαντικό, με μια πρόβλεψη από τρεις έως έξι κυκλώνες κατηγορίας 3 ή περισσότερο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες. «Υπάρχει 60% πιθανότητα να είναι μια εποχή πάνω από το φυσιολογικό όριο», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου ο Νιλ Τζέικομπς, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η εποχή των κυκλώνων του 2020 μπορεί να είναι εξαιρετικά δραστήρια, είπε, σημειώνοντας ότι έξι έως δέκα κυκλώνες να αναμένονται στον Ατλαντικό, από τους οποίους τρεις έως έξι μπορεί να φθάσουν στην κατηγορία 3 ή παραπάνω, συνοδευόμενοι από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 178 χλμ/ώρα. Η εποχή διαρκεί επίσημα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Ο ετήσιος μέσος όρος είναι έξι κυκλώνες, οι τρεις από τους οποίους είναι μεγάλοι.

Οι πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης μπορεί να διαταραχθούν φέτος λόγω της επιδημίας της Covid-19 και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο αριθμός των θέσεων στα καταφύγια θα μειωθεί αναγκαστικά λόγω αυτών των υγειονομικών επιταγών, δήλωσε ο Κάρλος Καστίλο, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Fema). «Συνιστάται στους πολίτες να βρουν, στο μέτρο του δυνατού, οικογένεια, συγγενείς ή φίλους εκτός των περιοχών (που θα πληγούν από έναν κυκλώνα) ή ξενοδοχεία που βρίσκονται εκτός της περιοχής που θα εκκενωθεί», πρόσθεσε.

Τι είναι ο κυκλώνας

Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας και στο Βόρειο Ατλαντικό hurricane, ονομάζεται στη Μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα. Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους, από την τροπική ζώνη, και την κυκλωνική φύση τους.

Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν βαριές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

Στους μετεωρολογικούς χάρτες οι τροπικοί κυκλώνες παριστάνονται με κλειστές ισοβαρείς καμπύλες, όπως και οι σπανιότεροι εξωτροπικοί κυκλώνες (που δημιουργούνται εκτός τροπικής ζώνης) και που γενικότερα λέγονται υφέσεις, αλλά με εντονότερες βαροβαθμίδες. Γενικά οι τροπικοί κυκλώνες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεράστιας κλίμακας σίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι, με ανοδική συνιστώσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις