Πάνω από 200 οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της ομάδας G20 και στους συμβούλους Υγείας, στην οποία αναφέρονται στα 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, στους οποίους συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τονίζουν πως πρέπει να γίνει άμεσα σχεδιασμός για μία «πράσινη ανάκαμψη», όπως την ονομάζουν. Επισημαίνουν πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα πήγαν πίσω εξαιτίας της κρίσης της C0vid-19.

Στην επιστολή σημειώνουν πως αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας και επιστημονικοί σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των πακέτων στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στα πακέτα θα περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσθέτουν ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν και προειδοποιούν για το πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μελλοντικών ασθενειών. Οι υπογράφοντες επιθυμούν επίσης μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, με τη δημόσια στήριξη να μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλουν στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Θετικές οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον εγκλεισμό

Οι πρώτες εκθέσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε χάρη στο κλείσιμο των εργοστασίων και τον μικρό αριθμό των αεροπλάνων που πετούσαν στον ουρανό. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η συνολική περιβαλλοντική επίπτωση του εγκλεισμού στο σπίτι, αλλά η Μίριαμ Τέρνερ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος των Friends of the Earth, είναι αισιόδοξη ότι τα μελλοντικά δεδομένα θα δείξουν το γεγονός ότι η ζωή μας στο σπίτι έχει γίνει περισσότερο «πράσινη».

Με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να εργάζονται από το σπίτι, μειώνουμε επίσης την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από τις μετακινήσεις. Η Τέρνερ είναι αισιόδοξη ότι η «απομάκρυνση» από τα αυτοκίνητα θα παραμείνει. «Τα αυτοκίνητα είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης και εκπομπών. Με την αύξηση του περπατήματος και της ποδηλασίας – προφανώς ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για ψώνια σε τοπικό σουπερμάρκετ και σωματική άσκηση – αποκτούμε την εμπειρία και αντιλαμβανόμαστε πόσο απολαυστικό και δυνατό είναι αυτό», εξηγεί.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να έχουμε μια πιο «πράσινη» ζωή. Ίσως αγοράζουμε λιγότερα ρούχα, δεν πίνουμε πλέον τον καφέ μας σε φλιτζάνι μιας χρήσης και δεν τρώμε το μεσημεριανό γεύμα εν κινήσει και σε πλαστική συσκευασία. Φυσικά, δεν είναι όλες οι συνήθειες που αποκτήσαμε με την καραντίνα φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορεί να εγκαταλείψουμε μερικές από τις καθιερωμένες πράσινες δραστηριότητές μας, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται αλλού. Όλοι αισθανόμαστε εξαντλημένοι, επομένως η έρευνα και η αγορά όσο το δυνατόν πιο «πράσινων» προϊόντων, δεν αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα μας.

Ίσως πετάμε ορισμένες συσκευασίες κατευθείαν στον κάδο σκουπιδιών και όχι στον κάδο ανακύκλωσης, γιατί φοβόμαστε την μόλυνση. Η μπορεί να αγοράζουμε περισσότερα πλαστικά είδη μίας χρήσης, όπως τα πλαστικά γάντια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις