Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία/GUE-NGL), Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία/EPP) και Νίκος Ανδρουλάκης (Κίνημα Αλλαγής/S&D) διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Για το κλίμα δεν υπάρχει σχέδιο Β γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β».

Την εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 5/6 στις 10:30 το πρωί θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα noplanetb.gr, ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά και στις επίσημες σελίδες του ευρωβουλευτή, Πέτρου Κόκκαλη στο Facebook και στο Youtube.

Facebook Event:  https://www.facebook.com/events/704119390390876/

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα και καλεί σε επείγουσες δράσεις για την προστασία της ποικιλίας της ζωή στη Γη, την ορατή και την αόρατη με το γυμνό μάτι.

Η βιολογική ποικιλομορφία ή αλλιώς βιοποικιλότητα αναφέρεται στο συνολικό άθροισμα των ζωντανών παραλλαγών, που ξεκινάει από το γενετικό επίπεδο, περνάει από το επίπεδο των ειδών και φτάνει μέχρι το επίπεδο των οικοσυστημάτων. Επομένως, η έννοια αυτή δείχνει την ποικιλομορφία των ειδών, των οικοσυστημάτων και κάθε μορφής ζωντανού οργανισμού. Περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη στον πλανήτη, από φυτά και ζώα έως μύκητες και βακτήρια, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, αλλά και η γενετική ποικιλομορφία που τα διέπει. Μεταφορικά, η βιοποικιλότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας περίπλοκος ιστός, στον οποίο κάθε στοιχείο αλληλεξαρτάται. Όταν ένα στοιχείο μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα και αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές – συνέπειες.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στη σύμβαση για τη βιολογική βιοποικιλότητα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και οι εταίροι του ξεκινούν τη δεκαετία 2021-2030 με σκοπό την αποκατάσταση του οικοσυστήματος , μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εκεί. Το UNEP συνεργάζεται επίσης με τους παγκόσμιους ηγέτες των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη ενός νέου και φιλόδοξου παγκόσμιου πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020, με απώτερο καταληκτικό στόχο το 2050, την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για μια διαβίωση των ανθρώπων στον πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται όχι μόνο να αντιστρέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας, αλλά να επιδιώξουμε την πλήρη εφαρμογή της φιλοσοφίας για την αειφόρο ανάπτυξη και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που και σύμφυτα είναι και αλληλοεπιδρώντα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις