Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία/GUE-NGL), Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία/EPP) και Νίκος Ανδρουλάκης (Κίνημα Αλλαγής/S&D) συζητούν διαδικτυακά με θέμα: «Για το κλίμα δεν υπάρχει σχέδιο Β γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β».

Την εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής συντονίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Η συζήτηση μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα noplanetb.gr, ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά και στις επίσημες σελίδες του ευρωβουλευτή, Πέτρου Κόκκαλη στο Facebook και στο Youtube.

Facebook Event:  https://www.facebook.com/events/704119390390876/

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ενώ ο κ. Κόκκαλης μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του τόνισε τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης και με την επέκταση των ιών , με αιχμή την πανδημία του κορονοϊού, ενώ υπερθεμάτισε την αλλαγή αρχιτεκτονικής της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρώπης τονίζοντας ότι η επανασύσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να συνδεθεί με την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε δε ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας πρέπει να στηριχθεί όχι μόνον στα χρήματα και το σχέδιο αλλά και στις ευρείες συμμαχίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα και καλεί σε επείγουσες δράσεις για την προστασία της ποικιλίας της ζωή στη Γη, την ορατή και την αόρατη με το γυμνό μάτι.

Η βιολογική ποικιλομορφία ή αλλιώς βιοποικιλότητα αναφέρεται στο συνολικό άθροισμα των ζωντανών παραλλαγών, που ξεκινάει από το γενετικό επίπεδο, περνάει από το επίπεδο των ειδών και φτάνει μέχρι το επίπεδο των οικοσυστημάτων. Επομένως, η έννοια αυτή δείχνει την ποικιλομορφία των ειδών, των οικοσυστημάτων και κάθε μορφής ζωντανού οργανισμού. Περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη στον πλανήτη, από φυτά και ζώα έως μύκητες και βακτήρια, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, αλλά και η γενετική ποικιλομορφία που τα διέπει. Μεταφορικά, η βιοποικιλότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας περίπλοκος ιστός, στον οποίο κάθε στοιχείο αλληλεξαρτάται. Όταν ένα στοιχείο μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα και αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές – συνέπειες.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στη σύμβαση για τη βιολογική βιοποικιλότητα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και οι εταίροι του ξεκινούν τη δεκαετία 2021-2030 με σκοπό την αποκατάσταση του οικοσυστήματος , μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εκεί. Το UNEP συνεργάζεται επίσης με τους παγκόσμιους ηγέτες των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη ενός νέου και φιλόδοξου παγκόσμιου πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020, με απώτερο καταληκτικό στόχο το 2050, την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για μια διαβίωση των ανθρώπων στον πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται όχι μόνο να αντιστρέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας, αλλά να επιδιώξουμε την πλήρη εφαρμογή της φιλοσοφίας για την αειφόρο ανάπτυξη και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που και σύμφυτα είναι και αλληλοεπιδρώντα.

Μήνυμα Γκουτέρες: Ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει

«Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει. Στο κέντρο της λήψης αποφάσεων» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμηνύει πως «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» και ότι σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι η ώρα της φύσης. Ειδικότερα, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκιαγραφεί τις δραματικές αλλαγές της κλιματικής αλλαγής και σημειώνει πως η φύση μάς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών.Τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις