Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο απολαύσαμε την Παρασκευή, 5 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε στον ουρανό η «Πανσέληνος της Φράουλας», ενώ σημειώθηκε και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης, ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Η πανσέληνος είναι και η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «Πανσέληνος της Φράουλας» από τη σχετικά σύντομη περίοδο συγκομιδής του φρούτου στη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλειψη διήρκεσε συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα άρχισε στις 20:45 και έφτασε στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού βρέθηκε εντός της παρασκιάς της Γης) και τελείωσε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Έκλειψη παρασκιάς Σελήνης και μουσική του Γιάννη Χρήστου στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου θα είναι ανοιχτό για το κοινό όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη μέσω προβολής της σε οθόνη από φορητό τηλεσκόπιο στον προαύλιο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Εντός του χώρου του τηλεσκοπίου θα ακούγονται συνθέσεις του συνθέτη Γιάννη Χρήστου.

Η αναφορά στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη πραγματοποιείται με αφορμή το φιλοσοφικό του κείμενό “Σεληνιακή Εμπειρία” στο οποίο συσχετίζει τις σεληνιακές φάσεις με τις βασικές αρχές και δομές στην μουσική του σύνθεση, αλλά και την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατό του. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η βραδιά σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των επισκέψεων στα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης, η οποίες θα ξεκινήσουν συστηματικά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις