Οι αρχές στην Ινδία συνέλαβαν έναν εργαζόμενο σε αγρόκτημα ενώ καταζητούν δύο άλλους στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο μιας εγκύου ελεφαντίνας, η οποία έφαγε φρούτα παγιδευμένα με κροτίδες. Ο συλληφθείς, Π. Γουίλσον, ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε παγιδευμένες καρύδες για να εκδιώξει τα άγρια ζώα που περιφέρονταν στη φυτεία καουτσουκόδεντρων, είπε ο Σουρέντρα Κούμαρ, ο υπεύθυνος για την προστασία της άγριας πανίδας της Κεράλα. Οι άλλοι δύο ύποπτοι διαφεύγουν.

Οι τρεις άνδρες κατασκεύασαν πολλές τέτοιες «εκρηκτικές καρύδες» κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και τις πέταξαν γύρω από τη φυτεία. Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 7 ετών επειδή σκότωσαν έναν ελέφαντα, είδος που προστατεύεται στην Ινδία.

Ο φρικτός θάνατος του ζώου προκάλεσε οργή και συγκίνηση σε όλη τη χώρα. Σταρ του Μπόλιγουντ, αθλητές και επικεφαλής επιχειρήσεων εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Το άτυχο θηλαστικό περιφερόταν στις 27 Μαΐου σε ένα χωριό κοντά στο εθνικό πάρκο Σάιλεντ Βάλεϊ του κρατιδίου Κεράλα και εκεί μάλλον βρήκε και έφαγε το παγιδευμένο φρούτο. Ντόπιοι την εντόπισαν μέσα σε ένα ποτάμι, στο οποίο είχε πάει για να δροσίσει τα εγκαύματά. Καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να την βγάλουν από το νερό για να τη μεταφέρουν σε ένα κέντρο θεραπείας, το ζώο κατέρρευσε και πέθανε.

Με τη βοήθεια δύο εξημερωμένων ελεφάντων, την έβγαλαν τελικά από το νερό και την μετέφεραν στο δάσος, όπου την αποτέφρωσαν.

«Συγγνώμη, αδελφή», έγραψε ο Κρίσναν, που ήταν παρών στον θάνατό της, ενώ περιέγραψε πως το άτυχο θηλαστικό περιφερόταν πεινασμένο, χωρίς να μπορεί να φάει με το στόμα και τη γλώσσα του κατεστραμμένα από την έκρηξη. «Μάλλον ανησυχούσε περισσότερο για το μωρό της παρά για τη δική της πείνα», πρόσθεσε.

«Οι ελέφαντες είναι εθνική κληρονομιά της Ινδίας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ινδίας, ένα κυβερνητικό όργανο, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ελέφαντας πέθανε μετά από εκρηκτικά ή την εκτόξευση πυροτεχνημάτων. Οι ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα σκοτώνονται συχνά για την προστασία των καλλιεργειών, μια πρακτική που πρέπει να τιμωρείται στο μέγιστο βαθμό του νόμου».

Η Peta τονίζει πως οι ελέφαντες δεν είναι απλά ένα ζώο, αλλά εθνική κληρονομιά της Ινδίας και απαιτείται να προστατευθούν. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των δασών όπου ζουν και το να μην αιχμαλωτίζονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους ή να χρησιμοποιούνται ως μασκότ σε φεστιβάλ και να κρατούνται αιχμάλωτοι ολόκληρη τη ζωή τους δεμένοι με αλυσίδες. Είτε σκοτώνονται με βάρβαρο τρόπο, είτε υποχρεώνονται να μεταφέρουν τουρίστες, οι ελέφαντες υποφέρουν από τους ανθρώπους, λέει η Peta και καλεί τον Ινδό υπουργό τουρισμού να τερματίσει τις βάναυσες βόλτες με τους τουρίστες ως τουριστική εμπειρία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις