Περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή των Αμπελοκήπων καταγγέλλει ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων» σχετικά με την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου δίπλα στο Μετρό Αμπελοκήπων συνολικής έκτασης 830 τετρ. μέτρων.

Συγκεκριμένα ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή δύο κτιρίων έκτασης 60 τετρ. μέτρων το καθένα με 3 θέσεις πάρκινγκ προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί  ιδιώτης για  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , πολιτιστικό κέντρο κλπ.

«Έχουν κοπεί τα περισσότερα δένδρα, φράχτης από λαμαρίνες έχει αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος δημιουργώντας πρόβλημα στη πρόσβαση στο σταθμό και πραγματοποιούνται δομικές εργασίες» σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες (να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες).
  • Να συνεχίζει (όπως πριν) να αξιοποιείται αυτή η δημόσια έκταση από το Δήμο Αθηναίων ως πάρκο.

Την ερχόμενη Τετάρτη (17 Ιουνίου 2020 – ώρα 6.30μμ) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων στο πάρκο (Μετρό Αμπελοκήπων). Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, π διοργανώνεται από 2 φορείς, τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Πρόκειται για έναν χώρο πρασίνου 800 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία προς εκμετάλλευση, αντί όπως αιτούνται οι κάτοικοι να παραχωρηθεί στον δήμο Αθηναίων και να παραμείνει χώρος πρασίνου, αναψυχής και συνάντησης των κατοίκων.

«Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος Αθηναίων εκδίδει οικοδομικές άδειες καταστρέφοντας διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, αντί να προχωρήσει, όπως οφείλει, στη πολεοδομική ρύθμιση του οικοδομικού τετραγώνου, είτε με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ώστε να κατοχυρώσει  τυπικά αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο, είτε με ένταξή του στην Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, όπως έχει προτείνει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων;», σημειώνουν σε ανακοίνωση τους.

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων» ζητά:

  • Ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή οικοδομικών εργασιών στο Οικοδομικό Τετράγωνο προκειμένου να αναθεωρήσει το σχεδίου πόλης, να ανακαλέσει τις απαράδεκτες οικοδομικές άδειες και να εξετάσει κατά πόσο οι όροι της δωρεάς του χώρου από τον Δήμο στο Ίδρυμα πληρούνται.
  • Το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης να ανακαλέσει την απόφαση μίσθωσης του ακινήτου και να ακυρώσει τη Σύμβαση.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να ελέγξει τις απαράδεκτες επιλογές του Ιδρύματος που εποπτεύει.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις