Στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή όσον αφορά τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, στη διαδικτυακή εκδήλωση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με τίτλο «ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020. Στην ίδια συζήτηση, έλαβαν μέρος επίσης η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ρένα Δούρου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ευρύτερες συμφωνίες εντός του ευρωκοινοβουλίου. «Αυτές τις μέρες συζητάμε για τον πρώτο Κλιματικό Νόμο, ο οποίος, με μια σειρά από μέτρα, θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Λαϊκό Κόμμα αποδέχονται ένα ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων της τάξης του 50%-55%, οι επιστήμονες ζητούν 65%, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι σοσιαλιστές, ενώ εμείς ως Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουμε προτείνει μείωση 70%».


«Αυτού του μεγέθους, βάθους και ποιότητας μεταρρυθμίσεις, απαιτούν φυσικά ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής, της οικονομίας και ως εκ τούτου της κοινωνίας, αλλά και ευρύτερες συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης. Μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο χρηματοδότησης των φιλόδοξων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές στο όνομα των κρατών μελών. Πρόκειται για μια τεκτονική αλλαγή. Δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των ήδη υπαρχόντων χρεών, αλλά για κοινή ανάληψη βαρών, που προέρχονται από τον COVID, όσον αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις που απαιτούνται», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «Αυτά τα χρήματα, που θα κληθούμε να τα αποπληρώσουμε το 2058, τα δανειζόμαστε επί της ουσίας από τα παιδιά μας. Θα ήταν ανήθικο να τα επενδύσουμε σε πρακτικές του παρελθόντος, αδιαφορώντας για τις επιστημονικές επιταγές για το κλίμα», τόνισε χαρακτηριστικά.