Οι δορυφορικές εικόνες καταγράφουν δασικές πυρκαγιές να μαίνονται στην Βόρεια Ρωσία, στην περιοχή Γιακούτια, μετά από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα που έφτασε στους… 38 βαθμούς Κελσίου, στην περιοχή Βερκόγιανσκ την περασμένη εβδομάδα. Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική. Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την παρατεταμένη ζέστη σε αυτό που υποτίθεται πως είναι το ψυχρότερο μέρος του πλανήτη. Πρόσφατα, το λιώσιμο των πάγων, οδήγησε επιπλέον σε βύθιση δεξαμενής και στη διαρροή 21.000 τόνων ντίζελ που θα καταλήξουν στη θάλασσα.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του οποίου παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης, κατέγραψε στο βορειότερο τμήμα του πολικού κύκλου στη Σιβηρία για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων ετών μια εστία δασικής πυρκαγιάς. Σχετική ανακοίνωση έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον δορυφόρο Sentinel 2, που εντάσσεται στο σύστημα Copernicus.


“Τα στοιχεία που μετέδωσε ο Copernicus και σχετίζονται με την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών δείχνουν ότι οι δασικές πυρκαγιές επεκτείνονται όλο και πιο μακριά προς τον βορά. Χθες, ο δορυφόρος Sentinel 2 κατέγραψε εστία δασικής πυρκαγιάς στον βόρειο πολικό κύκλο, στην Σιβηρία, η οποία μάλλον είναι η πιο βόρεια εστία στην ιστορία των καταγραφών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες του σημείου, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

H περιοχή Νορίλσκ, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από ατύχημα σε δεξαμενή καυσίμων και την διαρροή σχεδόν 20.000 τόνων ντίζελ στις αρχές του μήνα.  Η εταιρεία Norilsk Nickel, ανακοίνωσε πως υποχώρησαν τα υποστηρίγματα που κρατούσαν την δεξαμενή. Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο και κορυφαία σε εξόρυξη νικελίου στη Ρωσία. Το ντίζελ διέρρευσε σε ποταμό, που εκβάλλει στον Αρκτικό Ωκεανό.