Υποβρύχιο καθαρισμό στο Λιμάνι της Ερμιόνης, στην Αργολίδα, πραγματοποίησαν οι εθελοντές δύτες της «We Dive We Clean». Με την συνδρομή του Δήμου Ερμιονίδας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου αλλά και κατοίκων της περιοχής, οι δύτες κατάφεραν να ανελκύσουν 900 κιλά σκουπιδιών από τον βυθό της θάλασσας Όπως γράφει το euronews, η συμβολή των τοπικών αρχών σε τεχνικά μέσα επέτρεψε την απομάκρυνση μεγάλων σε όγκο σκουπιδιών που αποτελούσαν πρόβλημα για την ασφάλεια στο λιμάνι της περιοχής.

Μετά από μία ώρα κατάδυσης, ανάμεσα σε άλλα ανελκύθηκαν τρεις μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, ελαστικά αυτοκινήτων και φορτηγών, βαρέλια, μπουκάλια, μουσαμάδες αλλά και κρανία ζώων. Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύτες έχουν πραγματοποιήσει 168 υποβρύχιους καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις δράσεις έχουν ανελκύσει πάνω από 62 τόνους σκουπιδιών, τα οποία μεταφέρονται από τις τοπικές αρχές σε χώρους εναπόθεσης απορριμάτων.

11 τόνοι σκουπιδιών στην Ελευσίνα

Αντίστοιχη  δράση καθαρισμού πραγματοποιήθηκε και στον βυθό και την παραλία του Παλαιού Φαλήρου στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος WE SEA MORE. Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ανίχνευση, την καταγραφή, τη συλλογή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων από το θαλάσσιο οικοσύστημα ήταν εντυπωσιακά. Συνολικά από τον βυθό και την ακτή συλλέχθηκαν 11 τόνοι απορριμμάτων ενώ εντυπωσιακή κρίνεται η συγκέντρωση 104 ελαστικών αυτοκινήτων και φορτηγών τα οποία ανασύρθηκαν από το βυθό με τη χρήση ειδικών μπαλονιών ανέλκυσης.

Με την χρήση νέων τεχνολογιών, ιπτάμενων drones και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών με ειδικές κάμερες και αισθητήρες, τα οποία διέτρεξαν όλο το μήκος της παραλίας, εντοπίστηκαν εστίες απορριμμάτων στο βυθό και στην ακτή, απεικονίσθηκαν και χαρτογραφήθηκαν ψηφιακά και ακολούθως σε συνεργασία με εθελοντές και έμπειρους δύτες πραγματοποιήθηκε η συλλογή τους. Ακολούθησε η συγκέντρωση τους σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο συλλογής, ο διαχωρισμός τους σύμφωνα με την ποιοτική τους σύσταση, η αποκομιδή τους και η αξιοποίηση τους από εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης βάσει της αρχής της κυκλικής οικονομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη διάρκεια των εργασιών στην παραλία, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν παρόντες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος ενώ το έργο της συγκέντρωσης και της απομάκρυνσης των απορριμμάτων υποστήριζε αφενός πλωτό μέσο στην θάλασσα και αφετέρου μηχάνημα JCB στην παραλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις