Ένα παράξενο μαρσιποφόρο, με το όνομα κουόκα, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο χαριτωμένο ζώο στον κόσμο. Το κουόκα, ένας στενός ξάδελφος του καγκουρό, που ζει στο νησί Rottnest, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας, έγινε διάσημο όταν οι τουρίστες άρχισαν να βγάζουν σέλφι μαζί του. Μάλιστα, το ζώο δεν έδειχνε να φοβάται τους ανθρώπους και στις εικόνες δείχνει να χαμογελάει.

Το κουόκα ζυγίζει 2,5 έως 5 κιλά και έχει μήκος από 40 έως 54 εκατοστά με μια ουρά 25 έως 30 εκατοστών, η οποία είναι αρκετά μικρή για ένα μακρόποδο. Η παχιά γούνα του έχει ένα φαιόχρωμο καφέ χρώμα, που ξεθωριάζει στο κάτω μέρος. Το κουόκα είναι γνωστό ότι ζει, κατά μέσο όρο, δέκα χρόνια. Μπορεί να αναρριχηθεί σε μικρά δέντρα και θάμνους με ύψος μέχρι 1,5 μέτρο.

Στην άγρια φύση, η εξάπλωσή τους περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος στη νοτιοδυτική Δυτική Αυστραλία, με έναν αριθμό μικρών διασκορπισμένων πληθυσμών. Υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός στο νησί Rottnest και ένας μικρότερος πληθυσμός στη νήσο Μπολντ κοντά στο Άλμπανι. Τα νησιά είναι απαλλαγμένα από θηρευτές όπως οι αλεπούδες και οι γάτες.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά κουόκα στα μικρά παράκτια νησιά, τα κουόκα χαρακτηρίζονται ως ευάλωτο είδος. Στην ηπειρωτική χώρα, όπου απειλούνται από τα εισαγόμενα είδη αρπακτικών όπως οι αλεπούδες, οι γάτες και τα σκυλιά, απαιτείται πυκνή κάλυψη εδάφους για καταφύγιο.

Τα κουόκα έχουν ένα ιδιαίτερο σύστημα ζευγαρώματος. Μετά από ένα μήνα κύησης, τα θηλυκά γεννούν ένα μόνο μικρό. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν δύο φορές το χρόνο και να παράγουν περίπου δεκαέξι μικρά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το μικρό ζει στο μάρσιπο της μητέρας του για έξι μήνες. Μόλις εγκαταλείψει το μάρσιπο, το μικρό βασίζεται στη μητέρα του για γάλα για δύο ακόμη μήνες και απογαλακτίζεται πλήρως περίπου οκτώ μήνες μετά τη γέννηση. Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά από περίπου 18 μήνες.

Ανακάλυψη από τους Ευρωπαίους

Ο Ολλανδός ναυτικός Samuel Volckertzoon έγραψε ότι παρατήρησε «μια άγρια γάτα» στο νησί Rottnest το 1658. Το 1696, ο Willem de Vlamingh πέρασε τα κουόκα για γιγαντιαίους αρουραίους και ονόμασε το νησί “Rotte nest”, το οποίο προέρχεται από την ολλανδική λέξη Rattennest, δηλαδή φωλιά αρουραίων. Η λέξη κουόκα προέρχεται από μια λέξη Nyungar, η οποία ήταν πιθανώς το gwaga.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις