Στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες μιας χρυσής τίγρης, που εντοπίστηκε στο εθνικό πάρκο Kaziranga της Ινδίας. Οι εικόνες εντυπωσίασαν την κοινή γνώμη και έγιναν αμέσως viral. Ο λόγος;

Το αιλουροειδές θεωρείται η μόνη χρυσή τίγρης που είναι γνωστό ότι είναι ζωντανή στην Ινδία. Το ζώο «αιχμαλώτισε» στην κάμερά του, ο φωτογράφος άγριας ζωής Mayuresh Hendre. «Στην Ινδία έχουμε επίσης μια χρυσή τίγρη. Αυτή είναι μόνη τεκμηρίωση μιας τέτοιας μεγάλης γάτας κατά τον 21ο αιώνα στον πλανήτη», δήλωσε αξιωματούχος του πάρκου.

Το ζώο είναι σπάνιο και το χρυσό χρώμα οφείλεται σε ένα «υπολειπόμενο γονίδιο», το οποίο εκφράζεται λόγω εκτεταμένης αναπαραγωγής. Δεν έχει δοθεί επίσημη ονομασία στο χρώμα του ζώου, ενώ στην αγγλική αναφέρεται κι ως «strawberry tiger», λόγω του ξανθού/λευκού τριχώματός του. Επιπροσθέτως, οι χρυσές τίγρεις είναι πιο μεγαλόσωμες και διαθέτουν πιο απαλή γούνα σε σχέση με τους πορτοκαλί συγγενείς τους.

Μερικές χρυσές τίγρεις ζουν σε ζωολογικούς κήπους, αλλά η καταγραφή τους στο άγριο περιβάλλον είναι ασυνήθιστη. Στην Ινδία έχουν καταγραφεί χρυσές τίγρεις σε άγρια κατάσταση απαρχές του 1900. Από τότε, όμως, δεν έχει καταγράφει χρυσή τίγρη στην φύση. Είναι ασαφές εάν η γούνα αυτών των ζώων προορίζεται για καμουφλάζ. Αν και ορισμένες φορές όντως η γούνα των χρυσών τίγρεων χρησιμεύει στο καμουφλάζ, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αίμα τους.

Το πρώτο χρυσό τιγράκι που γεννήθηκε στην αιχμαλωσία ήταν το 1983 και αυτό προερχόταν από τίγρεις της Βεγγάλη. Γεννήθηκε στο Adriatic Animal Attractions του Dr. Josip Marcan στο DeLand της Φλόριντα.

Ένα παράδειγμα γνωστής χρυσής τίγρης στην αιχμαλωσία ήταν στο Dream World της Αυστραλίας. Η Σαμάρα, μια κανονική πορτοκαλί τίγρη ζευγάρωσε με ένα σχεδόν χωρίς ραβδώσεις αρσενικό. Το ένα μικρό ήταν κανονικό και πορτοκαλί, το δεύτερο ήταν το πρώτο λευκό τιγράκι της Αυστραλίας και το τρίτο το πρώτο χρυσό τιγράκι που γεννήθηκε στην χώρα. Τα τρία ζώα ζύγιζαν 1.5 κιλό και είχαν μήκος 30 εκ. Το μικρό χρυσό τιγράκι αργότερα όταν μεγάλωσε ζευγάρωσε με ένα άλλο πορτοκαλί κανονικό αρσενικό.