Μετά την Τήνο σειρά στις κινητοποιήσεις πήρε η Άνδρος, πραγματοποιώντας προσφάτως συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Δεκάδες κάτοικοι του νησιού με αφορμή την αποβίβαση φορτηγών που μετέφεραν ανεμογεννήτρια ύψους 70 μέτρων για λογαριασμό της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ, από νωρίς τα ξημερώματα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Γαυρίου.

Σκοπός του να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο έργο, που μαζί με τις υπόλοιπες 106 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί θα μετατρέψουν το μέρος, όπως λένε, «από παράδεισο σε βιομηχανική κόλαση».

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Παπαντωνίου, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν αναίτια επίθεση από την αστυνομία. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στον αντίποδα των συγκεντρωμένων είχαν αντιπαραταχθεί ισχυρές δυνάμεις από Λιμενικό και αστυνομία, οι οποίες απαγόρευαν στον κόσμο να προσεγγίσει την προβλήτα με σκοπό να μην επαναληφθεί η επιτυχημένη διαμαρτυρία των διαδηλωτών στις 23 Μαΐου. Τότε οι Ανδριώτες, με τη συμμετοχή 150 ατόμων, είχαν αποτρέψει την εκφόρτωση ανταλλακτικών που προορίζονταν για ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί παλιότερα.

Η κινητοποίηση ήταν απόλυτα ειρηνική και σκοπός είχε να βλέπουν το πανό όσοι ανέβαιναν στα πλοία που έφταναν στο λιμάνι και όσοι έβγαιναν από αυτά. Παρ΄ όλα αυτά η αστυνομία δεν είχε καμία ανοχή και προσήγαγε έναν από τους διαδηλωτές με την αιτιολογία ότι τραβούσε βίντεο. Αμέσως μετά προσήχθη κι άλλος διαδηλωτής, επειδή διαμαρτυρήθηκε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει απλά σε μια σύσταση πρώτα. Ο διοικητής ανταπάντησε «Ορίστε το όνομά μου, ορίστε ο αριθμός μου, κάνε μου αναφορά ότι παρανομώ» και συνέχισε προτείνοντας: «Αν φύγετε τώρα ειρηνικά, θα διακόψω την όλη διαδικασία».

Καθ’ όλη διάρκεια της διαδήλωσης μέλη του κινήματος κρατούσαν πανό που ανέγραφε παλιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε προεκλογικά σε σχέση με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Ο σκοπός των διαδηλωτών ήταν να βλέπουν το πανό όσοι ανέβαιναν στα πλοία που έφταναν στο λιμάνι και όσοι έβγαιναν από αυτά.

Ο αιολικός σταθμός, η εγκατάσταση του οποίου είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στη θέση Μαραθιά, έξω από το χωριό Καλυβάρι, και αφορά τρεις ανεμογεννήτριες μεσαίας ισχύος, ύψους 70 μέτρων, οι οποίες είναι ορατές από τον οικισμό. Η ανησυχία που εκφράζεται από τους κατοίκους δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, αλλά έναν ευρύτερο σχεδιασμό που φτάνει συνολικά τις 109. Οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν πάρει άδεια παραγωγής για ανεμογεννήτριες (δεν έχουν πάρει όλες πάντως θετικές γνωμοδοτήσεις από τα συμβούλια) είναι του Μυτιληναίου (5), η Ακτίνα Λακωνίας (6), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (57), η Wind Power (5) και του Κοπελούζου (33).

Αντι-οικολογική ενέργεια

Το επόμενο έργο αφορά την τοποθεσία Φραγκάκι, στη νότια Άνδρο. Η περιοχή η οποία προστατευόμενη διότι εκεί φωλιάζουν σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός. Οι σπιζαετοί επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο λόγω της απουσίας ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης πετούν στο ύψος που θα βρίσκονται οι έλικες.

Στην περιοχή αυτή η εταιρεία Greek Wind Power θέλει να εγκαταστήσει πέντε ανεμογεννήτριες ύψους 100 και πλέον μέτρων, για τις οποίες απαιτούνται μια σειρά από συνοδά έργα. Η εταιρεία μετά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών φορέων δεσμεύτηκε ότι δεν θα πραγματοποιήσει έργα κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε την αλλοίωση που προκαλούν στο περιβάλλον τα συνοδά έργα, ούτε το ότι οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται εκεί πλέον μόνιμα.

Αφύσικη ανάπτυξη

Ο Κάρολος Γιαγιάννης, μέλος της δημοτικής επιτροπής αγώνα Άνδρου είπε στο δημοσιογράφο ότι «βάζουν 70 και 100 μέτρα ύψους ανεμογεννήτρια σε μία περιοχή με συντελεστή δόμησης 10 και 15 μέτρων. Αυτές ανεμογεννήτριες θα φέρουν κάτι πολύ λίγο στο ενεργειακό πρόβλημα της Άνδρου κι αυτό γιατί δεν παράγουν διαρκώς ενέργεια, παρά μόνο όποτε φυσάει. Στην καλύτερη θα μπορούν να παράγουν το 40% με 50% των ημερών του έτους. Για τις υπόλοιπες ημέρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα».

Η εμπειρία τους από τοποθέτηση ανεμογεννητριών το 1996 στο νησί αυτό τους έδειξε άλλωστε. «Όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά έχουν χαλάσει εδώ και χρόνια. Έχουν προκληθεί επίσης διάφορες καταστροφές από κεραυνούς, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα πτερύγια και κομμάτια τους να έχουν βρεθεί σε αυλές σπιτιών».

Ο Κ. Γιαγιάννης είναι ένας από τους ανθρώπους που δέχτηκαν κλήση από το Λιμενικό για να εξηγήσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 23ης Μαΐου, όπου θεωρήθηκε ότι υπήρξε παρακώλυση της λειτουργία του λιμένος, σε μια προσπάθεια «να ανακαλύψουν κάποιον υποκινητή». «Δεν υπάρχει υποκινητής. Όσοι βρισκόμαστε στον δρόμο, ο καθένας το κάνει βάσει συνείδησης. Δεν υπάρχει οργάνωση. Δεν υπάρχει αρχηγός. Δεν υπάρχει κάποιος που να στέλνει ένα μήνυμα και όλοι μετά να τρέχουμε», δήλωσε.
(πηγή: εφημερίδα Αυγή)