Στα 20 καλύτερα μέρη του κόσμου για κολύμπι, βάζει τον Βοϊδομάτη η λίστα του CNN. Οι πηγές του Βοϊδομάτη, του παραπόταμου του Αώου, στο Φαράγγι του Βίκου είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τα κρύα νερά και την φύση. Αυτές οι φυσικές πισίνες με τα τρεχούμενα νερά στον ποταμό Βοϊδομάτη είναι ο παράδεισος του κολυμβητή γράφει το CNN.

Ενώ τα νερά μπορούν να στεγνώσουν στα τέλη του καλοκαιριού, είναι τέλεια καθώς τα δέντρα «ζωντανεύουν» την άνοιξη και τα πτηνά που πετούν στην περιοχή, ολοκληρώνουν το τοπίο. Οι φυσικές πισίνες του Βίκου είναι προσβάσιμες μέσω ενός ιλιγγιώδους μονοπατιού κάτω στο φαράγγι από το ομώνυμο χωριό του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης ποταμός έχει μήκος μόλις 15 χιλιόμετρα, ενώ οι πηγές του βρίσκονται στο Φαράγγι του Βίκου που είναι το πιο βαθύ στον κόσμο σε σχέση με το πλάτος του, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Θεωρείται ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Αφού τα κρύα του νερά διασχίσουν το Φαράγγι του Βίκου, ο Βοϊδομάτης συναντιέται με τον Αώο στην κοιλάδα της Κόνιτσας. Στη διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου.

Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια, με πιο διάσημο το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), το οποίο βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Το όνομά του φέρεται να προέρχεται από τις λέξεις voda (= νερό) και mati (= πηγή), ενώ θεωρείται κατάλληλος για διάφορα αθλήματα, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ.

Την υπόλοιπη 20άδα της λίστας συμπληρώνουν το Bryher, στο βρετανικό Αρχιπέλαγος, το Loch An Eilein στη Σκοτία, το Pont du Gard στη Γαλλία, το καταπράσινο Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel στο Περού, το μαγικό Bajos del Toro στο δάσος με τα σύννεφα στην Κόστα Ρίκα, το Schlachtensee στο Βερολίνο της Γερμανίας, οι πισίνες του Allas στο Ελσίνκι με τους Φινλανδούς να είναι ένας από τους λαούς που αγαπούν να κολυμπούν όλο τον χρόνο. Ακολουθεί ο ποταμός Aare στην Βέρνη της Ελβετίας, η Τρύπα του Frenchman στο Μέιν των ΗΠΑ, το διάσημο The Forty Foot στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η πισίνα Kitsilano στο Βακνούβερ του Καναδά, το Havnebadet στο Όρχους της Δανίας, οι πηγές του Seljavallalaug στην Ισλανδία, τα Giles στην παραλία Coogee της Αυστραλίας, η λίμνη Bohinj στη Σλοβενία και η Vatternstranden στο Jonkoping της Σουηδίας.

Τρεις ακόμα περιοχές συμπληρώνουν τη λίστα: η Laghetti D’Avola στη Σικελία, ο ποταμός Akigawa στην Ιαπωνία και το Dalebrook Tidal στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Οι πηγές του Seljavallalaug στην Ισλανδία