Ένας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες, δραστήρια μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ), που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά, από την Καρδαμύλη μέχρι τη Φλώρινα, για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».

Αυτή η μαραθώνια πεζοπορία, ονομάστηκε HellasTrek – Save Greek Mountains, και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Θα κρατήσει 54 ημέρες, θα περιλαμβάνει 970 χιλιόμετρα, πολλές ώρες σκληρής πεζοπορίας και 49.000 μέτρα ανάβασης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την Καρδαμύλη και στην πρώτη του φάση οι δυο ορειβάτες, που σε διάφορα τμήματα της διαδρομής πλαισιώνονται και από άλλους, διέσχισαν τον Ταΰγετο, το Μαίναλο, κομμάτι του Ερύμανθου και όλο το Παναχαϊκό όρος, το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου, κατέληξαν σε 17 μέρες στην Πάτρα μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα και 15.000 υψομετρικά μέτρα.

Μετά από μία μέρα ξεκούρασης πέρασαν στη Ναύπακτο και στη Ρούμελη απ’ όπου ξεκίνησαν την ανάβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, στη νότια Ευρυτανία και στη συνέχεια, περνώντας από το Καρπενήσι, στα Άγραφα κι έπειτα στη Νότια Πίνδο, για να βρεθούν μετά από 20 μέρες, μετά από 370 χιλιόμετρα και 22.000 υψομετρικά μέτρα, στο Μέτσοβο για άλλη μια μέρα ξεκούρασης.

Στο τελευταίο κομμάτι θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου και περνώντας από τη Βάλια Κάλντα, τον Σμόλικα, τον Γράμμο, τις Πρέσπες και τον Βαρνούντα θα τερματίσουν στη Φλώρινα μετά από 13 ημέρες, διασχίζοντας 250 χιλιόμετρα με 12.000 υψομετρικά μέτρα.

Αυτή η ιδέα αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι του εγχειρήματος, το «HellasTrek», και το δεύτερο, το «Save Greek Mountains». Έτσι το εγχείρημα της διάσχισης της ορεινής Ελλάδας από άκρη σε άκρη περιέλαβε και το μήνυμα της σωτηρίας των ελληνικών βουνών από την αιολική λαίλαπα.

Σκοπός των δύο και των συνοδοιπόρων τους είναι να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν και να είναι έτοιμες να εναντιωθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διάσχιση ακόμη μιας μεγάλης διαδρομής, μήκους 314 χιλιόμετρων, από μια πρωτοβουλία ανθρώπων που θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα του αγώνα για την προστασία των βουνών, των ανθρώπινων οικισμών και της φύσης. Το «Οδοιπορικό Ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης» θα ξεκινήσει από τον Κιθαιρώνα στις 21 Αυγούστου. Θα περάσει από τον Ελικώνα, την Κίρφη, τον Παρνασσό, την Γκιώνα, την Οίτη, τα Βαρδούσια, την Οξιά, τη δυτική Ευρυτανία και θα καταλήξει στο διάσελο της Νιάλας στα Αγραφα, έχοντας περάσει από περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά. Στα σημεία διέλευσης και στάσης θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις.

Hellastrek – Save the Greek Mountains τελεί υπό την αιγίδα του ΠΟΑ, της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις