Το ιαπωνικό φορτηγό WAKASHIO, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου. Σε μική απόσταση από την ακτή Pointe d’Esny. Εκεί εγκαταλήφθηκε κι από το πλήρωμά του. Έκτοτε καύσιμα ξεκίνησαν να διαρρέουν από το κύτος.

Η κατάσταση έγινε ανησυχητική αρκετά μετά, στις 6 Αυγούστου.  Στην 7 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε την περιοχή. Εν τω μεταξύ πάνω από χίλιοι τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους, Πραβίντ Τζουγκνότ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μαυρίκιο το βράδυ της Παρασκευής αναφέροντας πως η χώρα του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση από μόνη της και θα ζητήσει διεθνή συνδρομή. Για την καταπολέμηση της διαρροής η Γαλλία δεσμεύτηκε να βοηθήσει ενώ και η πλοιοκτήτρια εταιρεία του WAKASHIO ανέφερε ότι καταπολεμά την εξάπλωση.

Η εταιρεία Mitsui OSK Lines, που διαχειρίζεται το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο αναγκάστηκε σήμερα να ζητήσει συγγνώμη για την μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους και περιβαλλοντολόγους προκαλεί οικολογική καταστροφή. «Ζητάμε βαθιά συγγνώμη για το μεγάλο πρόβλημα που προκαλέσαμε», δήλωσε ο Ακιχίκο Όνο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mitsui OSK Lines σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσει το ζήτημα».

Το γαλλικό νησί της Ρεϋνιόν που αποτελεί τουριστικό προορισμό λόγω των παγκοσμίου φήμης κοραλλιογενών υφάλων, βρίσκεται κοντά στον Μαυρίκιο και δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από το συμβάν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 500 τόνοι πετρελαίου έχουν απαντληθεί από το πλοίο αλλά παραμένουν σε αυτό άλλοι 2.500 τόνοι. Η Mitsui OSK Lines και η Nagashiki Shipping, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το κόστος της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον.

Μαζί με τα νησιά Ρεουνιόν και Ροντρίγκες, ο Μαυρίκιος αποτελεί το νησιωτικό συγκρότημα των νησιών Μασκαρέν. Αυτό το αρχιπέλαγος δημιουργήθηκε από μία σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από περίπου 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διέλευση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας πάνω από το θερμό σημείο του Ρεουνιόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις