Χαμένο για 50 χρόνια ήταν ένα σπάνιο είδος μικροσκοπικού θηλαστικού που συγγενεύει με ζώα όπως οι τεράστιοι ελέφαντες. Επιστήμονες το εντόπισαν ξανά στο Τζιμπουτί. Το θηλαστικό σε μέγεθος ποντικιού μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων ανά ώρα και «ρουφά» μυρμήγκια με την τύπου προβοσκίδα του.

Το 2019 οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναζητούν το ζώο, όχι όμως στη Σομαλία, από όπου είχαν προέλθει οι τελευταίες αναφορές για το είδος, αλλά στο γειτονικό Τζιμπουτί. Οι ντόπιοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το ζώο από παλιές φωτογραφίες. Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τις γνώσεις της και το γεγονός ότι το εν λόγω ζώο χρειάζεται καταφύγιο για να προστατευτεί από αρπακτικά πουλιά και δελεάζοντάς τα με ένα αρωματισμένο φυστικοβούτυρο, πλιγούρι βρώμης και μαγιά, κατάφεραν να το προσεγγίσουν.

«Ήταν καταπληκτικό», είπε ο Steven Heritage, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ. «Όταν ανοίξαμε την πρώτη παγίδα και είδαμε το μικρό ζώο κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Άλλες ερευνητικές ομάδας σε θηλαστικά από τη δεκαετία του 1970 δεν βρήκαν το Σομαλικό sengi στο Τζιμπουτί – ήταν τρομερό που συνέβη τόσο γρήγορα για εμάς».

«Συνήθως όταν ανακαλύπτουμε εκ νέου χαμένα είδη, βρίσκουμε μόνο ένα ή δύο ζώα και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε την επικείμενη εξαφάνισή τους», δήλωσε ο Robin Moore, της ομάδας Global Wildlife Conservation (GWC). Η ομάδα έβαλε περισσότερες από 1.000 παγίδες σε πολλές τοποθεσίες και είδε 12 τέτοια ζώα συνολικά. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι συνδέονται στενότερα με άλλα sengi που ζουν στο Μαρόκο και τη Νότια Αφρική. Αυτό σήμαινε ότι έχουν πλέον εξελιχθεί σε ένα νέο γένος, το Galegeeska, κατέληξαν οι ερευνητές.

10 ζώα υπό εξαφάνιση

Βακίτα

Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά, το οποίο μοιάζει με δελφίνι και υπάρχει μόνο στον κόλπο της Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζωντανά μόλις 30 βακίτα, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικό κίνδυνο ελέω της υπεραλίευσης.

Μοσχέλαφο

Ελάφι το οποίο αντί για κέρατα έχει κάτι σαν χαυλιόδοντες για να προστατεύεται από τους εχθρούς. Κατοικεί κυρίως στη νότια Ασία, αλλά μερικά είδη του έχουν βρεθεί μέχρι τη Σιβηρία. Ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται κοντά στην εξαφάνιση δεν είναι άλλος από το κυνήγι.

Αφρικανικός πιγκουίνος

Στη Νότια Αφρική υπάρχουν ασπρόμαυροι πιγκουίνοι. Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός τους φτάνει τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ενώ πριν 200 χρόνια αποτελούνταν από μερικά εκατομμύρια. Οι αφρικάνικοι πιγκουίνοι οδηγούνται προς την εξαφάνιση τόσο λόγω του κυνηγιού όσο και του πετρελαίου που καταλήγει στη θάλασσα.

Ντόλε

Το ντόλε αν και εξωτερικά μοιάζει με αλεπού, αποτελεί ένα είδος άγριου σκύλου που κατοικεί στην Ασία. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, αφού ζει σε ομάδες 12-40 ατόμων και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η εξαφάνισή του αφού έχουν απομείνει μόλις 2500 ντόλε και όσες απόπειρες έχουν γίνει να να ζήσει υπό αιχμαλωσία έχουν αποτύχει.

Γιγαντιαία βίδρα

Φτάνει τα 1.8 μέτρα μήκος και ζει στα ποτάμια της Λατινικής Αμερικής. Αποκαλείται ‘λύκος του ποταμιού’ και ζει τρώγοντας ψάρια. Οδηγείται σταδιακά προς την εξαφάνιση, εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Δεν ξέρουμε από πόσα άτομα αποτελείται αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της, αλλά από μερικές χώρες έχει ήδη εξαφανιστεί εντελώς.

Saiga

To 2015 πέθαναν πάνω από 200.000 saigas, λόγω μιας εσωτερικής αιμορραγίας που προκάλεσε ένας ιός. Σήμερα, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στις 18.000, ενώ στις αρχές των ’70s ξεπερνούσε το εκατομμύριο. Οι άνθρωποι κυνηγούν τα saigas για το κρέας και τα κέρατα τους.

Άλογο Πρζεβάλσκι

Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαν μείνει μόλις 12 άλογα Πρζεβάλσκι, από τα οποία προέρχονται όσα υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για ένα είδος αλόγου που κατά πάσα πιθανότητα είχε σταματήσει να εκτρέφεται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Αν και ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί, αποτελεί ακόμα είδος προς εξαφάνιση.

Δελφίνι του Μάουι

Το δελφίνι του Μάουι αποτελεί ένα από τα μικρότερα είδη δελφινιών και έχει πληθυσμό που φτάνει τα 63 άτομα. Κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία και βασικός εχθρός του είναι ο άνθρωπος και συγκεκριμένα οι κακές πρακτικές αλιείας.

Ταμαρού

Είναι γνωστό και ως βουβάλι νάνος και ζει στο νησί Mindoro στις Φιλιππίνες. Ο πληθυσμός του αποτελείται από μόλις 300 άτομα και η σταδιακή εξαφάνισή του είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος.

Άδακας

Αποτελεί ένα είδος αντιλόπης και ο άνθρωπος το κυνηγά για το λευκό του τρίχωμα και τα κέρατά του. Υπάρχουν μόλις 100 άδακες στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις