Ζέστη θα επικρατήσει στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, όπως αναφέρει το δελτίο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), που δίνει στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την οδηγία 202013 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζει τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο από τις 23 Αυγούστου εξακολουθεί να επηρεάζει τις πιο πάνω περιοχές, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Όπως σημειώνεται, θα παρατηρείται θετική απόκλιση από 1 μέχρι και 3 βαθμούς και τοπικά από 3 μέχρι 6 βαθμούς στις μέγιστες αλλά και στις ελάχιστες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 30 μέχρι 35 βαθμούς στα ανατολικά και από 35 έως 40 στα νότια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, από την άλλη, παρουσιάζονται σε υψηλά επίπεδα με διαφοροποίηση από τα κανονικά της εποχής και θα κυμαίνονται από 1 μέχρι 3 βαθμούς κατά μέσο όρο. Την εβδομάδα 14 – 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται πτώση στις μέγιστες θερμοκρασίες ενώ οι ελάχιστες παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα.

38αρια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με το meteo

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στην Ελλάδα και τη νέα εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης BOLAM δείχνει ότι ένα αποκομμένο χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο θα προκαλέσει από την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου μεταφορά θερμών αερίων μαζών στη μέση και στην ανώτερη τροπόσφαιρα προς τη Νότια Ιταλία και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στη χώρα μας αναμένεται να φτάνει τοπικά τους 36 – 38 βαθμούς έως και την Πέμπτη, ενδεχομένως την Παρασκευή.

Η επικράτηση της συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα έχει επίσης ως συνέπεια την απουσία αξιόλογων φαινομένων στην χώρα, ενώ ο συνδυασμός των σχετικά χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Κεντρική Μεσόγειο θα διατηρήσουν το μελτέμι στο Αιγαίο.

ÊÕÌÁ
(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις