Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει η ΕΕ να ορίσει ως στόχο για το 2030 τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου «τουλάχιστον κατά 55%» συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters. Ο σημερινός στόχος της ΕΕ είναι μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030.

Θέτοντας ως στόχο μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών εντός της επόμενης δεκαετίας, η ΕΕ ευελπιστεί να οδηγήσει την οικονομία της προς τη δέσμευσή της να καταστεί «κλιματολογικά ουδέτερη» έως το 2050 και να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για μείωση των εκπομπών με ρυθμό που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο χειρότερος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής. Στο έγγραφο, που είναι πιθανόν να υποστεί αλλαγές πριν από τη δημοσίευσή του, αναφέρεται ότι η Κομισιόν θα προτείνει ο στόχος για τις «καθαρές» εκπομπές της ΕΕ το 2030 να είναι τουλάχιστον 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, έκανε ένα ανοιχτό κάλεσμα προβληματισμού στη βάση του σχεδίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή. Με τίτλο «Σε τι κόσμο θα ζήσουμε», ανοίγει τη συζήτηση στη βάση του σχεδίου ψηφίσματος που επικεντρώνεται στο ζήτημα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας, δηλαδή το πώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα πρέπει να προσαρμοστούν για να αντέξουν στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή – για να αντέξουν σε μία νέα κανονικότητα. Ο covid19, η ένταση των προσφυγικών ροών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μόνο τα προφανέστερα παραδείγματα των επιπτώσεων που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.petroskokkalis.eu/climate-adaptation-opinion

Σε τί κόσμο θα ζήσουμε;

Κάλεσμα του Πέτρου Κόκκαλη, γύρω από το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή.

“Τους τελευταίους μήνες δουλέψαμε διακομματικά, στα πλαίσια της επιτροπής Περιβάλλοντος, πάνω στην νέα στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή,  δηλαδή του τι πρέπει να κάνουμε για να αντέξουμε στις αλλαγές που έχουμε επιφέρει στον πλανήτη μέσα από την κλιματική κρίση, που διαμορφώνει πλέον μία δική της κανονικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει και για την οποία είχαμε σχεδιάσει τις υποδομές μας.

Σε συνέχεια αυτής της δουλειάς θέλω να ζητήσω τη δική σας γνώμη και συμμετοχή σε όσα σχεδιάζουμε. Να συζητήσουμε παραπάνω αυτό που δεν μοιάζει πειστικό ή εφαρμόσιμο. Να δούμε παραμέτρους της καθημερινής ζωής που ίσως να παραγνωρίσαμε. Να εξετάσουμε μαζί τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε και πώς. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το βασικό μας αίτημα, κανείς να μη μείνει πίσω, είναι η συμμετοχή.

Ελάτε να συμμετέχετε στο διάλογο για να βελτιώσουμε το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος.

Διαβάστε Αναλυτικά