«Selfish» ονομάζεται η ταινία κινούμενων σχεδίων για τη ρύπανση με πλαστικό που κερδίζει θετικές κριτικές αλλά και βραβεία. Η ταινία, που εξερευνά τις τραγικές επιπτώσεις της ρύπανσης με πλαστικό, έχει ήδη πάρει το βραβείο «Best Animation» στο φετινό Borrego Springs Film Festival, το βραβείο «Best Animation» στο 2020 Ocean City Film Festival, το βραβείο «Best Animated Micro Film» στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Όρεγκον και άλλα.

Στο «Selfish», μια γλυκιά σκηνή σε ένα ρεστοράν σούσι μετατρέπεται σε αποτίμηση της σημερινής πλημμύρας του πλανήτη μας με πλαστικά. Ξεκινά με τον σεφ να τραβάει ένα μπουκάλι απορρυπαντικού από έναν σωρό φρέσκα ψάρια, να δημιουργεί διάφορα πιάτα αποκλειστικά και μόνο από αντικείμενα που πετάμε και να τα σερβίρει σε μια τρομοκρατημένη τριάδα υπάρξεων από τη θαλάσσια ζωή. Στη συνέχεια, η ταινία παρουσιάζει στοιχεία και νούμερα για τη σημερινή κατάσταση των ωκεανών μας και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην άγρια ζωή.

Ο Καναδός animator PoChien Chen εξήγησε, σε ανακοίνωσή του, ότι εμπνεύστηκε την ταινία από μια επίσκεψή του, πριν λίγα χρόνια, στην Ταϊβάν: «Ήταν η περίπτωση που έζησα πιο κοντά στη θάλασσα, σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει την παραλία με την άσπρη άμμο της και τον τυρκουάζ ωκεανό. Εκείνη την εποχή, σχεδόν κάθε βδομάδα έκανα υποβρύχιες καταδύσεις. Η θέα τόσο γοητευτικών τροπικών ψαριών και κοραλλιογενών υφάλων, είναι ακόμη στο μυαλό μου. Ωστόσο, δεν μπορώ επίσης να ξεχάσω τις σκηνές με τόνους απορρίμματα, εδώ κι εκεί στην παραλία, λες και ήταν μέρος της φύσης».

Πλαστικό μιας χρήσης: Επιστρέφει δριμύτερο λόγω κορονοϊού

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

Μάσκες, γάντια, διαφανείς προστατευτικές ασπίδες για το πρόσωπο… είναι τα αξεσουάρ της άνοιξης. Εδώ οι κομμωτές φορούν στολή μιας χρήσεως, εκεί ο ΟΗΕ συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να σερβίρουν συσκευασμένα γεύματα, αλλού οι ηλικιωμένοι που ζουν σε κέντρα φροντίδας αγκαλιάζουν τους αγαπημένους μέσα από διαφανές πλαστικό φιλμ… Η Καλιφόρνια ήρε για δύο μήνες την απαγόρευση της σακούλας μιας χρήσης, ενώ στην Σαουδική Αραβία τα μεγάλα καταστήματα επιβάλλουν στους πελάτες τους γάντια μιας χρήσης.

Οι βιομηχανίες του πλαστικού κάνουν πάρτι. Στα μέσα του Μαρτίου, το γαλλικό συνδικάτο της πλαστικής βιομηχανίας επαιρόταν σε ανακοίνωση ότι «χωρίς πλαστικό μιας χρήσης, δεν θα έχετε συσκευασίες για να προστατεύσετε τα τρόφιμά σας από τα βακτήρια».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ένωση της Βιομηχανίας Πλαστικών ζήτησε ήδη από τις 20 Μαρτίου να θεωρηθούν οι δραστηριότητές της «πρωτεύουσας σημασίας» την περίοδο της καραντίνας. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι θέμα ζωής και θανάτου» στα νοσοκομεία, έγραφε τότε ο Τόνι Ραντοσέφκσι, πρόεδρος του lobby, επαιρόμενος επίσης για τον ρόλο της σακούλας μιας χρήσης «στην προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών από όλα όσα σέρνονται επάνω στις σακούλες πολλαπλών χρήσεων».