Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισε χθες, Τρίτη 6/10, επί της αρχής, υπέρ του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση εκπομπών αερίων, ο οποίος δεσμεύεται σε νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στην μείωση εκπομπών κατά 60% έως το 2030, σε σχέση με το επίπεδο του 1990, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα, Τετάρτη 7/10. Η εν λόγω απόφαση θα επικυρωθεί με ξεχωριστή ψηφοφορία, σήμερα, από την πλήρη συνέλευση.

Το Κοινοβούλιο, με την έγκριση αυτής της δέσμευσης, έδωσε το ”πράσινο φως” για έναν στόχο πιο φιλόδοξο από αυτόν της μείωσης εκπομπών ”τουλάχιστον κατά 55%” έως το 2030, που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και που αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του προσεχούς χρόνου.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., οι οποίες φαίνεται να διχάζονται σχετικά με το πόσο φιλόδοξοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι που θα τεθούν. Σημειώνεται πως, ο στόχος που βρίσκεται σε ισχύ αυτή τη στιγμή, αφορά μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%, με προθεσμία έως το 2030.

Ο τρέχων στόχος, η μείωση, δηλαδή, των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, αποτελεί την ελάχιστη προσπάθεια που απαιτείται από την Ε.Ε., για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων έως το 2050. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πορεία που εάν υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε ασφαλή, μάλιστα, επίπεδα.

Η απόφαση έγκρισης για τον στόχο μείωσης κατά 60%, πάρθηκε από την συνέλευση με πλειοψηφία 26 ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που η εκπομπή αερίων συνεχιστεί με τον ρυθμό που εξελίσσεται σήμερα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να ανέβει κατά, τουλάχιστον, 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό, θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τόσο για την πανίδα, όσο και για την χλωρίδα και την διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις