Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η έκθεση του Ellen MacArthur Foundation και της WWF, η οποία αποκαλύπτει πως ο όγκος των πλαστικών που έχει παραχθεί από το 1950 αντιστοιχεί σε έναν τόνο για τον κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, απευθύνοντας έκκληση για διεθνείς μεταρρυθμίσεις και συνθήκες για την άμεση μείωση της παραγωγής τους. Μάλιστα, από τα 8,3 δισεκατομμύρια τόνους που έχουν παραχθεί στον κόσμο τα τελευταία 70 χρόνια, τα 3/4 κατέληξαν στα σκουπίδια, ενώ το 1/3 δεν έχει διαχειριστεί ορθά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών κατέληξαν στους ωκεανούς, με 11 εκατομμύρια να είναι ο μέσος όρος που καταλήγει εκεί ετησίως. Περίπου 1.000 θαλάσσια είδη έχουν μολυνθεί ήδη, ενώ προειδοποιείται πως, αν δεν υπάρξει ταχεία μείωση της παραγωγής και χρήσης τους, τα πλαστικά που θα καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί μέχρι και να τριπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Ellen MacArthur Foundation και WWF εξασφάλισαν τη στήριξη 29 κορυφαίων εταιρειών, στις οποίες συγκαταλέγονται και Coca-Cola, PepsiCo, Mars, Nestlé, Tesco και Unilever, σε μια διεθνή συνθήκη για την ανάλογη δράση και μείωση των πλαστικών. Η εν λόγω συνθήκη θα μπορούσε να οριστεί στα πρότυπα του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987.

Τα 2/3 των χωρών – μελών του ΟΗΕ συμφώνησαν στη μελέτη μιας παγκόσμιας συνθήκης για το φαινόμενο, η οποία και θα εξεταστεί στην σύνοδο της επόμενης χρονιάς. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς δεν έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, σε αντίθεση με Γερμανία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ που ζήτησαν οι ίδιες μια τέτοια συνθήκη.

Προτάσεις για την συνθήκη που εξετάζεται, είναι ο περιορισμός προϊόντων μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα, όπως και ο ορισμός προθεσμιών για τα μέγιστα ποσοστά πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς ή ελάχιστα ποσοστά για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, 115 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει κανονισμούς για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ 22 χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτό ως τα τέλη του 2020. Συνεπώς, το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υπόκειται στον κανονισμό. Η πρώτη δράση στην οποία προχώρησαν οι περισσότερες χώρες, αφορούσε στη μείωση της πλαστικής σακούλας, που όμως αποτελούν μόνο το 7% των αντικειμένων που εντοπίζονται σε δράσεις καθαρισμών παραλιών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις