Δέκα χρόνια σχεδόν από το τρομακτικό δυστύχημα στο εργοστάσιο Daiichi της Tepco, έγινε γνωστό πως το πολυετές σχέδιο για την τύχη του ραδιενεργού νερού που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη του αντιδραστήρα, καταλήγει στην απόρριψή του στη θάλασσα. Στα σχέδια αυτά, εναντιώνονται σθεναρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ντόπιοι ψαράδες και γεωργοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως το νερό που έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ραδιενέργειας, αναμένεται να διοχετευτεί στο περιβάλλον από το 2022. Αυτό μετέδωσαν το πρακτορείο Nikkei, η εφημερίδα Yomiuri και άλλα ΜΜΕ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, είχε αναφερθεί νωρίτερα φέτος, πως είτε η απόρριψη του νερού στη θάλασσα, είτε η εξάτμισή του, είναι “ρεαλιστικές προοπτικές”.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές: “Δεν μπορούμε να αναβάλουμε την απόφαση για το σχέδιο διαχείρισης του επεξεργασμένου νερού”.  Ο υπουργός Βιομηχανίας, Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα.

Διαδικασία “που μπορεί να κρατήσει ως 30 χρόνια”

Στο εργοστάσιο της Tepco, υπάρχουν αποθηκευμένοι περίπου 1,23 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία. Ο χρόνος πιέζει γιατί οι δεξαμενές αποθήκευσης έχουν εξαντλήσει την διαθεσιμότητά τους, καθώς εκεί καταλήγει και το νερό από το έδαφος και το νερό από την βροχή.  Το νερό που σχεδιάζουν να ρίξουν στην θάλασσα, είναι φιλτραρισμένο που σημαίνει πως έχουν απομακρυνθεί όλα τα ραδιενεργά ισότοπα, εκτός από ένα το τρίτιο, για το οποίο δεν υπάρχει η τεχνολογία να απομακρυνθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yomiuri, πως η όλη διαδικασία απόρριψης του νερού, μπορεί να διαρκέσει ως 30 χρόνια.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας  (International Atomic Energy Agency) υποστηρίζει πως το ραδιενεργό νερό που έχει υποστεί επεξεργασία, μπορεί να αναμειχθεί με νερό από τη θάλασσα και στη συνέχεια να απορριφθεί στον ωκεανό, με ασφάλεια.  Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Με πληροφορίες από CBS και ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις