Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είναι έτοιμη να εγκρίνει την απελευθέρωση του μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace το μολυσμένο νερό περιέχει μια ραδιενεργή ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στο ανθρώπινο DNA.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ισχυρίζεται ότι οι 1,23 μετρικοί τόνοι νερού που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές του εργοστασίου περιέχουν «επικίνδυνα» επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου «άνθρακας-14», εκτός από τις ποσότητες τρίτιου για τις οποίες έχουν ήδη υπάρξει αμέτρητα δημοσιεύματα.

«Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε το ζήτημα επ’ αόριστον», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Γιοσισίντε Σούγκα. «Θα μας άρεσε να πάρουμε μια υπεύθυνη απόφαση όσο πιο άμεσα γίνεται». Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής έχει εστιάσει στο τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί μέσω του συστήματος φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power (Tepco), η Greenpeace Ιαπωνίας και η Greenpeace Ανατολικής Ασίας αναφέρουν ότι ο ραδιενεργός άνθρακας που περιέχεται στο συσκευασμένο νερό επίσης θα μπορούσε να απελευθερωθεί στον ωκεανό.

Ο άνθρακας-14 έχει περίοδο ημιζωής 5.370 χρόνων και «ενσωματώνεται σε κάθε έμβια ύλη», σύμφωνα με την έκθεση.

«Συσσωρεύεται στα ψάρια σε επίπεδα χιλιάδες φορές υψηλότερα σε σχέση με το τρίτιο. Ο άνθρακας-14 είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, αφού συμβάλλει σημαντικά στην σωρευτική δόση ανθρώπινης ραδιενέργειας και έχει την ικανότητα να προκαλέσει βλάβες στο ανθρώπινο DNA». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guradian, η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το νερό περιέχει μόνο τρίτιο.

Το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών της Tepco αφαιρεί τις ουσίες με υψηλή ραδιενέργεια από το νερό, όμως δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου το οποίο τα πυρηνικά εργοστάσια συχνά αραιώνουν και στη συνέχεια το απορρίπτουν μαζί με το νερό στους ωκεανούς.

Η Greenpeace τονίζει ότι έχει ήδη επιβεβαιώσει με την Tepco ότι το σύστημά της δεν έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση του άνθρακα-14.

«Σχεδόν 10 χρόνια μετά την καταστροφή, η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθούν να συγκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στη Φουκουσίμα», δήλωσε ο Σον Μπέρνι, συγγραφέας της έκθεσης και έμπειρος ειδικός σε πυρηνικά ζητήματα, στην γερμανική Greenpeace.

«Έχουν αποκρύψει επίτηδες επί χρόνια πληροφορίες για τα ραδιενεργά υλικά στο μολυσμένο νερό. Έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους πολίτες της Φουκουσίμα, της ευρύτερης Ιαπωνίας και των γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα ότι το μολυσμένο νερό που ετοιμάζονται να πετάξουν στον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχει επικίνδυνα επίπεδα άνθρακα-14».

«Αυτά, σε συνδυασμό με άλλα ραδιονουκλίδια στο νερό, θα συνεχίσουν να είναι επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια, με την πιθανότητα να προκαλέσουν γενετικές βλάβες. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους σχέδια», δήλωσε στον Guardian.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις