Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταψήφισε την «αναχρονιστική» – όπως την χαρακτηρίζει – πρόταση της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ευρωβουλευτές, εξηγούν με επιχειρήματα τη στάση τους. Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μάχες για τους αγρότες, για τη γεωργία, για το σύστημα διατροφής, για την Πράσινη Μετάβαση και τη χρηματοδότηση της, έτσι ώστε το βάρος των απαιτούμενων αλλαγών να μην πέσει στους λάθος ώμους.

Όποιος νομίζει πως δεν χρειάζονται αλλαγές, πως το περιβάλλον, το κλίμα αλλά και η υγεία των πολιτών αντέχουν να μείνουν όλα ίδια, ή ψεύδεται, ή δεν έχει καταλάβει.

Καταψηφίσαμε την αναχρονιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις μεθοδεύσεις των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων, του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και του RENEW.

Καταψηφίσαμε τη μεθόδευση που δυστυχώς παρατηρούμε και στην εγχώρια δεξιά, των fast-track διαδικασιών που ακολούθησε και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ απνευστί. Μία κίνηση που δείχνει φόβο για το διάλογο και αντιευρωπαϊκό πνεύμα, αφού στόχος ήταν ο αποκλεισμός των προοδευτικών φωνών, όσο και η μη συμμετοχή των οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Καταψηφίσαμε την ανακολουθία λόγων και πράξεων μεταξύ της ΚΑΠ και της κατά τα άλλα ψηφισμένης με ευρεία πλειοψηφία Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έχει έρθει, όμως, η ώρα τα λόγια να συμπίπτουν με τις πράξεις, αλλιώς απαξιώνουμε τα πολιτικά εργαλεία και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία.

Καταψηφίσαμε την έλλειψη συνοχής της νέας ΚΑΠ με τη Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και το νέο Κλιματικό Νόμο, που προτείνουν τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030 και λιγότερα αντιβιοτικά στη κτηνοτροφία.

Καταψηφίσαμε τη βιομηχανική γεωργία, στηρίζοντας τη γεωργία μικρής κλίμακας. Ας εξηγήσει η ΝΔ πού ευνοεί την Ελλάδα η πρόταση που υπερψήφισε εκείνη.

Καταψηφίσαμε την πολιτική δειλία απέναντι στις αναγκαίες, αλλά και σύμφωνες με την Πράσινη Μετάβαση, βιολογικές καλλιέργειες. Το ποσοστό τους πρέπει να φτάσει στο 25% μέχρι το 2030, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Καταψηφίσαμε την αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή που όλοι επικαλούνται αλλά λίγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

Καταψηφίσαμε την οικολογική καταστροφή που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη γεωργία, το σύστημα διατροφής και τελικά το μέλλον μας.

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζει μία ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική, στηρίζει τους αγρότες και τον άνισο αγώνα που δίνουν και δηλώνει παρούσα ώστε αυτή η ευκαιρία για μία μεγάλη αλλαγή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι πραγματικά καινοτόμα, δίκαιη και ικανή να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την αιτιολόγηση ψήφου της ΝΔ, προς στον Ελληνικό λαό. Τι ψήφισαν;

“Green Deal Times” #5

Η εβδομαδιαία πρωτοβουλία, ενημέρωσης και συζήτησης του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, για τις εξελίξεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως όχημα ενάντια στις ανισότητες και την κλιματική κρίση, διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020. Η συζήτηση είχε στο επίκεντρο τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2027 και το τοπίο που διαμορφώνεται στον αγροδιατροδφικό τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ομιλητές:

  • Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Νατάσσα Κανναβού, Επικεφαλής του γραφείου Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, Σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής.
  • Παύλος Γεωργιάδης, Εθνοβιολόγος, Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Ανθή Κατσιρμά, Γεωπόνος, ειδ. Αγροτική Ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις