Μια νέα εποχή ξεκινά στην Ελλάδα, με τους νέους κανόνες που φέρνει το νομοσχέδιο περί κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα και τις καφετέριες, αποβλέποντας στην μείωση της -τεράστιας- περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ένας από αυτούς θα είναι και η υποχρέωση κάθε πολίτη να πληρώνει περιβαλλοντικό τέλος ύψους 10 λεπτών, για κάθε φορά που πηγαίνει να αγοράσει καφέ χωρίς δικό του επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, ακριβώς όπως και με τις πλαστικές σακούλες.. Το περιβαλλοντικό τέλος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο ίδιος νόμος προβλέπει και την κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα, από τον Ιούλιο του 2021.

Έκκληση για μείωση πλαστικών

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η έκθεση του Ellen MacArthur Foundation και της WWF, η οποία αποκαλύπτει πως ο όγκος των πλαστικών που έχει παραχθεί από το 1950 αντιστοιχεί σε έναν τόνο για τον κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, απευθύνοντας έκκληση για διεθνείς μεταρρυθμίσεις και συνθήκες για την άμεση μείωση της παραγωγής τους. Μάλιστα, από τα 8,3 δισεκατομμύρια τόνους που έχουν παραχθεί στον κόσμο τα τελευταία 70 χρόνια, τα 3/4 κατέληξαν στα σκουπίδια, ενώ το 1/3 δεν έχει διαχειριστεί ορθά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών κατέληξαν στους ωκεανούς, με 11 εκατομμύρια να είναι ο μέσος όρος που καταλήγει εκεί ετησίως. Περίπου 1.000 θαλάσσια είδη έχουν μολυνθεί ήδη, ενώ προειδοποιείται πως, αν δεν υπάρξει ταχεία μείωση της παραγωγής και χρήσης τους, τα πλαστικά που θα καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί μέχρι και να τριπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Προτάσεις για την συνθήκη που εξετάζεται, είναι ο περιορισμός προϊόντων μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα, όπως και ο ορισμός προθεσμιών για τα μέγιστα ποσοστά πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς ή ελάχιστα ποσοστά για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, 115 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει κανονισμούς για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ 22 χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτό ως τα τέλη του 2020. Συνεπώς, το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υπόκειται στον κανονισμό. Η πρώτη δράση στην οποία προχώρησαν οι περισσότερες χώρες, αφορούσε στη μείωση της πλαστικής σακούλας, που όμως αποτελούν μόνο το 7% των αντικειμένων που εντοπίζονται σε δράσεις καθαρισμών παραλιών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις