Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δείχνουν ρωγμές, πολλά κομμάτια να έχουν αποκολληθεί, ενώ φαίνονται να έχουν δημιουργηθεί σπηλιές κάτω από την επιφάνεια. Επιπλέει σε βρετανική περιοχή κοντά στα νησιά South Georgia και Sandwich και εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να προσαράξει στις ακτές τους.  Τα στοιχεία αναμένεται να μελετηθούν από επιστήμονες, με τον συγκεκριμένο παγετώνα να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού – αν “προσαράξει” στα νησιά, αναμένεται να επηρεάσει τους πληθυσμούς φωκιών και πιγκουίνων, που θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους και να αναπαραχθούν. Επίσης, θα προκαλέσει καταστροφή στην θαλάσσια πανίδα που βρίσκεται κοντά στις ακτές.

Η αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία, δημοσίευσε τα ευρήματα στα social media.

Η ανάρτηση για τα νεότερα ευρήματα

An RAF A400M from BFSAI has conducted reconnaissance of the A68a iceberg, currently travelling through the Southern…

Posted by BFSAI on Friday, December 4, 2020

“Τα οικοσυστήματα μπορούν να ανακάμψουν φυσικά, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος το παγόβουνο να κολλήσει στην ακτή ακόμη και για 10 χρόνια” ανέφερε ο καθηγητής Geraint Tarling, από την British Antarctic Survey και πρόσθεσε: “Και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας αλλά και για την τοπική οικονομία”.

Όπως αναφέρει το BBC, την πορεία του παγετώνα έδειξαν και δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η ιστορία του

Αποκολλήθηκε το 2017 από την Ανταρκτική και είχε έκταση 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Σύμφωνα με την Wikipedia, στην αρχή της “ζωής” του, όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, ο  A68, ήταν διπλάσιος από το Λουξεμβούργο και ζύγιζε ένα τρισεκατομμύριο τόνους. Πήρε  το όνομά του από το National Ice Center των ΗΠΑ και αργότερα “γέννησε” δύο μικρότερους παγετώνες, τον A-68B και τον A-68C.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θεωρείται ένα “νεκροταφείο” παγετώνων που αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική, με τα θαλάσσια ρεύματα να τους κατευθύνουν συχνά εκεί και να προσκολλώνται σε υφάλους που σχηματίζει ο βυθός της περιοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις