Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Συνθήκη του Παρισιού, η οποία κλείνει πέντε χρόνια από την υπογραφή της και να μειώσουν την εκπομπή βιομηχανικών ρύπων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Climate Ambition που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, τόνισε πως οι δεσμεύσεις απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές  και ο στόχος για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, δεν θα επιτευχθεί. “Αν δεν αλλάξουμε πορεία, οδεύουμε προς μία καταστροφική αύξηση πάνω από 3 βαθμών Κελσίου, μέσα στον αιώνα που διανύουμε” τόνισε. “Για τον λόγο αυτό, καλώ σήμερα όλους τους ηγέτες, σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης κλιματικής κρίσης, στις χώρες τους, έως ότου επιτευχθεί ουδετερότητα στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα”, πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες δήλωσε πως τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης που συμφωνήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού είναι μια ευκαιρία για την επίσπευση της μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν συντελείται αρκετά γρήγορα.  “Μέχρι τώρα τα μέλη της Ομάδας των 20 (G20) δαπανούν 50% περισσότερο στα πακέτα κινήτρων και διάσωσης σε τομείς που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αντί στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα”, δήλωσε.

“Αυτό είναι απαράδεκτο. Τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που απαιτούνται για την ανάκαμψη από την πανδημία είναι χρήματα που δανειζόμαστε από μελλοντικές γενεές. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις πηγές για να κλειδώσουμε πολιτικές που επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές με ένα βουνό χρέους σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη”, σημείωσε.


Περισσότεροι από 70 παγκόσμιοι ηγέτες επρόκειτο να απευθυνθούν στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με στόχο να δημιουργηθεί μια δυναμική για πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την πέμπτη επέτειο από τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, το 2015.  Χθες Παρασκευή, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στη Διάσκεψη θα δεσμευτεί να τερματίσει την άμεση κυβερνητική υποστήριξη για έργα που αφορούν ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό με στόχο να προκαλέσει ανάλογες κινήσεις και από άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και ΟΗΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις