Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα παρατηρηθεί στον ουρανό του πλανήτη μας την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, όταν οι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που θα καταλήξουν να μοιάζουν σαν ένας. Το εντυπωσιακό θέαμα θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον γήινο νυχτερινό ουρανό από τον Μεσαίωνα. Σημειώνεται πως, η μεγάλη αυτή συνάντηση τοποθετείται την ίδια μέρα με το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), οπότε και παρατηρείται η μικρότερη διάρκεια ημέρας και η μεγαλύτερη νύχτας.

Οι αστρονόμοι έχουν επιστρατεύσει τα τεχνολογικά μέσα, αποβλέποντας στην αναλυτικότερη παρατήρηση του «ουράνιου εξωκοσμικού φαινομένου». Παλαιότερα, παρόμοια φαινόμενα θεωρούταν πως προμηνύουν σημαντικά γεγονότα, είτε αυτά αφορούσαν καιρικά φαινόμενα, ή και σημεία καμπής στην ανθρώπινη ιστορία.

Η κορύφωση του φαινομένου θα παρατηρηθεί περίπου στις 20:37 (ώρα Ελλάδας) και θα είναι ορατή από όλα τα σημεία του κόσμου, στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού.

Το φετινό φαινόμενο χαρακτηρίζεται μοναδικό, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την κοντινότερη σύγκλιση από το 1623, αλλά και γιατί η μεταξύ τους προσέγγιση δεν προβλέπεται να αγγίξει αυτή την μικρή απόσταση μέχρι και το 2080. Την ίδια στιγμή, θα αποτελέσει το πρώτο καταγεγραμμένο συμβάν τέτοιου είδους που θα μελετηθεί με τηλεσκόπιο. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως, ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.

Αναφορικά με την παρατήρηση του φαινομένου, οι δύο πλανήτες θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, χωρίς ωστόσο να μπορούν να διακριθούν τα φεγγάρια του Δία ή τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, μεγέθυνση 7x ή 8x, τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία θα είναι ορατά. Με ένα τηλεσκόπιο μεγέθυνσης 50x, δύναται η διάκριση μεταξύ των δύο πλανητών, ενώ θα παρατηρούνται τα φεγγάρια του Δία, τα δαχτυλίδια του Κρόνου και πιθανώς και μερικά από τα φεγγάρια του.

Τέλος, ορισμένες ομάδες αστρονομίας σχεδιάζουν ζωντανή μετάδοση του φαινομένου μέσω ιστοσελίδων, ενώ οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο του Εξιτέρ σκοπεύουν να κάνουν ζωντανή μετάδοση από το τηλεσκόπιο στο YouTube το Σάββατο ή την Κυριακή πριν από την κλιμάκωση της σύζευξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις