Εικόνες που σπάνια βλέπουμε στην χώρα μας καταγράφηκαν σήμερα, Τετάρτη 23.12.2020, στην παραλία Φρεαττύδα, στον Πειραιά, όπου ξεβράστηκε μια φάλαινα.

Το θηριώδες θηλαστικό ξεβράστηκε στην ακτή, με συνεργεία του δήμου να έχουν φτάσει στο σημείο και να προσπαθούν να την μεταφέρουν από το σημείο.

Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε φωτογραφίες

Νεκρή φάλαινα στην Κερατέα – Μέχρι και μπαταρία αυτοκινήτου είχε στο στομάχι της

Ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό είχε έρθει ξανά στην επιφάνεια πριν από ένα χρόνο όταν στην παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Κερατέα είχε ξεβραστεί το κουφάρι μιας φάλαινας φυσητήρα. Η δυσοσμία στην περιοχή, ήταν αφόρητη, ενώ το ζώο εκτιμάται πως ξεπερνούσε σε μήκος τα 10 μέτρα.

Ο Δήμος Λαυρωτικής ανέλαβε τον τεμαχισμό και την υγειονομική ταφή του τεράστιου θαλάσσιου θηλαστικού, ενώ ομάδα από βιολόγους, κτηνιάτρους και εκπροσώπους οργανώσεων που ασχολούνται με τις φάλαινες στη Μεσόγειο συμμετείχαν στη νεκροψία. Όπως είπε ο δήμαρχος Κερατέας και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς στο ethnos.gr, «όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στο στομάχι του ζώου υπήρχε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πλαστικών». Το Έθνος γράφει, συγκεκριμένα, δεκάδες κιλά πλαστικών, αλλά και μια μεγάλη μπαταρία αυτοκινήτου ή φορτηγού.

Η φάλαινα έφερε και ένα τραύμα από προπέλα μεγάλου πλοίου, αν και δεν αποσαφηνίστηκε αν ο θάνατός της προκλήθηκε από τον τραυματισμό, από τη σοκαριστική «δίαιτά» της ή από φυσικά αίτια, καθώς το κουφάρι ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση. Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θεόδωρος Τσιμπίδης επιβεβαίωσε ότι τα πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές της θαλάσσιας ζωής, λέγοντας στο Έθνος πως «πριν από 10 χρόνια σε έρευνες που κάναμε στα 100 ψάρια υπήρχαν ορισμένα που δεν είχαν καταναλώσει πλαστικά. Τώρα δεν υπάρχει μεγάλο ψάρι που να μην έχει δεκάδες κιλά πλαστικού στο στομάχι του. Η κατάσταση είναι τραγική».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων τόνισαν ότι η προστασία των φυσητήρων -την παρουσία των οποίων στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα ίσως πολλοί αγνοούσαμε μέχρι σήμερα- πρέπει να οδηγήσει σε σοβαρές ενέργειες και κυρίως σε ενημέρωση των πολιτών και των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις