Σε ανακοίνωση προέβη η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Hellas, με αφορμή το θλιβερό γεγονός του εντοπισμού της νεκρής πτεροφάλαινας στον Πειραιά, χθες 23 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η οργάνωση, το συμβάν αποδεικνύει ηχηρά πως τα μέτρα προστασίας από την πολιτεία είναι ελλιπή, ενώ εκτιμά πως ο θάνατος του ζώου προήλθε από ενδεχόμενη σύγκρουση με πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει η οργάνωση, η πτεροφάλαινα είναι είδος που χαρακτηρίζεται ως Τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα όπως ο Σαρωνικός. «Το ζώο βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, ενώ η ουρά του έχει κοπεί πιθανόν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με πλοίο. Η σύγκρουση μπορεί είτε να έγινε μεσοπέλαγα και να προκάλεσε τον θάνατό του, ή να συνέβη μετά τον θάνατο και πριν εκβραστεί στην παραλία της Φρεαττύδας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Παράλληλα, η WWF Hellas εξηγεί πως η σύγκρουση μεταξύ πλοίου και κητωδών στις ελληνικές θάλασσες, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα πλάσματα αυτά. «Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων 10 ετών, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων έχει προκληθεί ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την Ελληνική Τάφρο, την περιοχή που αποτελεί τον κύριο βιότοπό τους σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει, και συμπληρώνει:

«Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων μεγάλων πλοίων με φυσητήρες. Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν την αποφυγή σημαντικών περιοχών και τη μείωση ταχύτητας πλοίων, και η εφαρμογή τους θα συντελέσει στο 70% της μείωσης των συγκρούσεων. Αν και οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη λήψης μέτρων και έχουν δεσμευτεί να λάβουν εθελοντικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση και μείωση της απειλής αυτής, η διαδικασία εκκρεμεί».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γεγονός μάλιστα που επιβεβαιώνεται μετά το φρικτό συμβάν στον Πειραιά: «Το χθεσινό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος των συγκρούσεων για τις φάλαινες στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος. Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαμόρφωση των μέτρων που εξετάζουν, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων. Αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις