Τις φωτογραφίες με τα νεκρά πουλιά τράβηξαν Ιταλοί και δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Προστασίας των Ζώων. Προέρχονται από μία περιοχή κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, η οποία διαθέτει πολλά δέντρα, που ζουν τα πουλιά. Δείχνουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες μικρά πουλιά (κυρίως ψαρόνια) να κείτονται νεκρά, ενώ άλλα στέκονται “αποσβολωμένα” στο σημείο.

Η αιτία θανάτου δεν έχει διαπιστωθεί και ενδεχομένως να μην είναι κοινή για όλα τα πουλιά. Η Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων, θεωρεί πως τα σκότωσαν τα πυροτεχνήματα. “Πιθανόν να πέθαναν από φόβο. Ίσως πέταξαν όλα μαζί για να ξεφύγουν και άρχισαν να χτυπούν το ένα το άλλο, πιθανόν να χτύπησαν ορμητικά πάνω σε παράθυρα ή σε ηλεκτρικά καλώδια ρεύματος. Τα πουλιά μπορούν επίσης να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή” δήλωσε η εκπρόσωπος της Οργάνωσης, Λορεντάνα Ντίλιο.

Η Οργάνωση έκανε λόγο για μαζική σφαγή και ζήτησε την απαγόρευση των βεγγαλικών. Η έκρηξη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά ή με αφορμή άλλες γιορτές, προκαλεί τρομερά προβλήματα στα ζώα, τα οποία έχουν πολύ περισσότερο οξυμμένη ακοή σε σχέση με τους ανθρώπους. Η ένταση του ήχου τους προκαλεί αφόρητο πόνο και τρόμο, καθώς μάλιστα ξεκινούν ξαφνικά και τα ζώα δεν μπορούν να καταλάβουν από που προέρχονται και τί συμβαίνει. Στη Ρώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε φέτος απαγόρευση ρίψης βεγγαλικών από τους πολίτες, αλλά αγνοήθηκε.

Δεν είναι γνωστό αν τους θανάτους προκάλεσαν βεγγαλικά που ρίχτηκαν από πολίτες ή από τον δήμο της Ρώμη. Η Οργάνωση κάλεσε να απαγορευτεί η πώληση πυροτεχνημάτων και εκρηκτικών για προσωπική χρήση. Να σημειωθεί πως πριν το περιστατικό είχαν εκδώσει και προειδοποίηση και οδηγίες για το πώς θα προστατευτούν τα τετράποδα ζώα και κυρίως τα σκυλιά από τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων.

“Για αυτά κάθε πυροτέχνημα είναι μία έκρηξη φόβου” ανέφεραν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις