Συνάντηση με το Νέο  Υπουργό  Ενέργειας και Περιβάλλοντος  Κώστα Σκρέκα, ζήτησε και επίσημα σήμερα Δευτέρα  11  Ιανουαρίου, το Δίκτυο  Ενεργειακών  Δήμων, καταθέτοντας πρόταση για  την διατήρηση του ποσοστού κατανομής των πόρων στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο μείωσε δραστικά  ο απελθών  Υπουργός  Κωστής  Χατζηδάκης, με Υπουργική απόφαση του, στα  τέλη του προηγούμενου μήνα.

Σε  συνεδρίαση της  διοίκησης του Δικτύου  Ενεργειακών  Δήμων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δήμο Εορδαίας  στην Πτολεμαϊδα, παρουσία των Δημάρχων  Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας και με την διαδικτυακή συμμετοχή του  Δημάρχου  Μεγαλόπολης , αποτυπώθηκαν οι έντονες  αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης για την περικοπή των πόρων του Πράσινου ταμείου, από το  6% στο 1%,  στην  κατανομή των εσόδων που δίνονταν,  από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή  εξέλιξη και μία άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση στην περιοχή, η οποία διανύει ήδη την απολιγνιτοποίηση,  με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο  Πρόεδρος του   Δικτύου  Ενεργειακών  Δήμων και  Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης  Γιαννάκης.

Με  την περικοπή της πρόσφατης Υπουργικής  απόφασης  , οι  ήδη λιγοστοί πόροι του Πράσινου ταμείου εκτιμάται  ότι θα μειωθούν  από τα 24 στα 4 εκατομ. Ευρώ ετησίως συνολικά,  για την Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη , κάτι που ζητείται από το νέο Υπουργό να μην ισχύσει, γιατί  όπως  υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκης, «το  Πράσινο ταμείο είναι το μοναδικό ταμείο που αυτή την περίοδο μπορούν να αντληθούν  χρήματα για την απολιγνιτοποίηση, μέχρι να  ενεργοποιηθούν οι άλλοι  χρηματοδοτικοί  μηχανισμοί».

Ανακοίνωση από το “Σπάρτακο”

Σε επικριτική ανακοίνωση κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών προέβη και το σωματείο Σπάρτακος.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει τα εξής:

Πραγματικά αναρωτιόμαστε.

Πώς είναι δυνατόν όλοι να αναγνωρίζουν ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι μία πολύπαθη και ιδιαίτερη περιοχή και την ίδια ώρα να δέχεται πολλαπλά χτυπήματα, από πολλές κατευθύνσεις;

Πώς περιμένει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να ερμηνεύσουμε τη δήλωσή του ότι «καμία περιοχή δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό;»

Μάλλον ήρθαν τα πάνω κάτω

Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη στις 31/12/2020 (μία ανάσα δηλαδή πριν φύγει από το υπουργείο) που προβλέπει μείωση του ποσοστού (από 6 σε 1%) επί των εσόδων των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που διατίθενται μέσω  του προγράμματος  του Πράσινου Ταμείου προς τις Π.Ε Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης, εκτός από το γεγονός ότι προσβάλει τους πολίτες της περιφέρειας, είναι  κατάφορα άδικη, προκλητική και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

  • Πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να αποδεχτούμε μία απόφαση που ζημιώνει την περιοχή κατά 31 και άνω εκατομμύρια ευρώ
  • Πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να δεχθούμε ένα ακόμα χτύπημα όταν ήδη έχουν «σκοτώσει» την περιοχή με το πλάνο της βίαιης απολιγνιτοποίησης;

   Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή μία τέτοια απόφαση

   Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόφαση, κανενός υπουργού που δίνει την χαριστική βολή και φεύγει παρατώντας τα θύματά του στο έλεός τους.

     Η αποκατάσταση της αδικίας (μίας ακόμα αδικίας που συντελείτε στην Περιφέρειά μας) θα πρέπει να είναι δεδομένη και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον νέο Υπουργό ΠΕΝ κ. Σκρέκα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση την ώρα που οι φωνές όλων των θεσμικών φορέων, κραυγάζουν το ίδιο πράγμα.

ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις