Πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Λέανδρος», μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία έφερε απότομη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Μάλιστα, σύμφωνα με το meteo η εκτεταμένη χιονοκάλυψη, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών, τουλάχιστον για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το 30% – σχεδόν το ένα τρίτο – της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας ήταν πλέον καλυμμένο από χιόνι, περίπου 18% περισσότερο από τον μέσο όρο γι’ αυτήν την εποχή και αφού είχε προηγηθεί μία ασυνήθιστα περιορισμένη χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Δεκέμβριο. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου η χιονοκάλυψη είχε υποχωρήσει στο ένα τέταρτο της ξηράς (24%).

Κατά τη διάρκεια του «Λέανδρου», μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου, εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, ενώ σε άλλες γειτονικές περιοχές με το ίδιο υψόμετρο διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διαφορές στην έκταση της χιονοκάλυψης.

H Δυτική Λήμνος δέχθηκε μεγάλα ύψη χιονιού, ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα όπου το χιόνι ξεπέρασε σε ύψος τα 30 εκατοστά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι χιονοπτώσεις είχαν πολύ μικρότερη ένταση και εναλλάσσονταν με χιονόνερο. Από την άλλη, εικόνα από τον ίδιο δορυφόρο τη Δευτέρα δείχνει τις δυτικές συνοικίες της Λάρισας καλυμμένες με χιόνι, ενώ την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου πιο ανατολικά και με το ίδιο υψόμετρο δεν είχε ίχνος χιονοκάλυψης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παγετός επικράτησε το πρωί της Τρίτης σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών της κακοκαιρίας «Λέανδρος» όσο και λόγω του συνδυασμού του χιονοσκεπούς εδάφους και του ανέφελου ουρανού. Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 19/01 στις πεδιάδες της Μακεδονίας με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -19,6 C.

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έπληξε και νησιά, με αποτέλεσμα νησιά του Αιγαίου να δουν χιόνια μετά από πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χιόνισε σε Νάξο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Μάλιστα, στη Σάμο που δοκιμάστηκε σκληρά από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, πολλές περιοχές ντύθηκαν στα λευκά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις