«Είμαι εδώ για να σας υπενθυμίσω όλα όσα υποσχεθήκατε στα παιδιά και τα εγγόνια σας, όχι για να κάνουμε συμβιβασμούς», είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η Γκρέτα Τούνμπεργκ απευθυνόμενη στους ηγέτες της Συνόδου στο Νταβός. «Αντί να δράσετε, θέτετε στόχους που ισοδυναμούν με υποταγή» ανέφερε η νεαρή ακτιβίστρια.

Αν και αναγνωρίζουμε την όποια κίνηση προς την βελτίωση της κατάστασης, τα μικρά βήματα δεν είναι πλέον αρκετά υπενθύμισε. «Αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ είμαστε απελπισμένοι για ελπίδα. Αλλά τι είναι η ελπίδα; Για μένα, η ελπίδα είναι το συναίσθημα που σε κρατάει να συνεχίσεις, παρόλο που όλες οι πιθανότητες μπορεί να είναι εναντίον σου. Για μένα η ελπίδα προέρχεται από τη δράση και όχι μόνο τα λόγια. Για μένα, η ελπίδα είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι» πρόσθεσε.

«Η επιλογή είναι δική σας αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Δεν μπορείτε να διαπραγματεύεστε με τη φύση. Και τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα λογοδοτήσουν για τις επιλογές σας. Πώς σας φαίνεται αυτό για συμφωνία;» καταλήγει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Σουηδή ακτιβίστρια.

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στις συνομιλίες για το Κλίμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού του 2015, ο ειδικός απεσταλμένος του για το κλίμα Τζον Κέρι θα συμμετάσχει σε συζητήσεις μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζενγκ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ο Μπόρις Τζόνσον και άλλους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για την Προσαρμογή του Κλίματος.

Αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση, που φιλοξενείται στην Ολλανδία, στοχεύει να καθορίσει πρακτικές λύσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την περίοδο έως το 2030. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο πίεσαν τους ηγέτες να προστατεύσουν καλύτερα τους ανθρώπους από τις καταστροφικές συνέπειες που φέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Ο κόσμος μας θερμαίνεται γρήγορα και αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές διαταραχές από πιο έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές, κύματα θερμότητας, πλημμύρες, καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες και άλλα ακραία φαινόμενα», ανέφεραν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων πέντε βραβευμένων με Νόμπελ. «Αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας και δεν προσαρμόσουμε τώρα, τα αποτελέσματα θα είναι η αύξηση της φτώχειας, της έλλειψης νερού, των γεωργικών απωλειών και των αυξανόμενων επιπέδων μετανάστευσης με τεράστιο φόρο στην ανθρώπινη ζωή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις