Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Μήδεια άφησε τα βόρεια και δυτικά και «χτυπά» τα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας με επίκεντρο κυρίως την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία ενώ θα επηρεαστούν και τα νησιά του Αιγαίου από τη Λήμνο, τις Σποράδες και τις βόρειες Κυκλάδες. Στα λευκά θα ντυθούν και τα ορεινά της Κρήτης.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς εξελίσσεται ένα φαινόμενο που στη μετεωρολογία ονομάζεται «Lake Effect». Με απλά λόγια πολύ ψυχρές αέριες μάζες περνούν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή. Τότε, η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει τη θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών που τώρα είναι χιονοφόρα νέφη.

Στη δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου εξ ου και το Aegean Lake Effect. Έτσι λοιπόν η νεφική μάζα που σχηματίζεται μέσα στο κεντρικό Αιγαίο κινείται νοτιοδυτικά επηρεάζοντας τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής δίνοντας τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις