Το Νέο Δελχί στην Ινδία είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2020, σύμφωνα με την IQAir. Τα ευρήματα βασίστηκαν στον ετήσιο μέσο όρο της χώρας σωματιδίων PM2.5.

Η IQAir είναι μία ελβετική ομάδα που μετρά τα επίπεδα ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τον πνεύμονα, γνωστά ως PM2.5.

Η Ινδία φιλοξενεί 35 από τις 50 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση παγκόσμιας ποιότητας αέρα, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα για 106 χώρες.

Η παρατεταμένη έκθεση σε PM2.5 μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως καρκίνο και καρδιακά προβλήματα.

Το 2020, η μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 του Νέου Δελχί σε κυβικό μέτρο αέρα ήταν 84,1, σύμφωνα με τη μελέτη, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο του Πεκίνου, το οποίο ήταν κατά μέσο όρο 37,5 κατά τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας την 14η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 54.000 πρόωρους θανάτους στο Νέο Δελχί το 2020, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Greenpeace Southeast Asia Analysis και IQAir.

Παρά τη μείωση κατά 11% του ετήσιου μέσου όρου των επιπέδων PM2.5 λόγω των περιορισμών του lockdown από τον κορωνοϊό, που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο το περασμένο έτος, η Ινδία εμφανίστηκε ως η τρίτη πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο μετά το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία εξακολουθεί να είναι επικίνδυνα υψηλή», ανέφερε η έκθεση. Το 2020, η Νότια Ασία είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Πέρυσι, οι 20 εκατομμύρια κάτοικοι του Δελχί, μάχονταν με τον τοξικό αέρα, μετά από απότομη αύξηση των περιστατικών πυρκαγιάς στη γειτονική πολιτεία του Πουντζάμπ.

Καθώς η καύση των καλλιεργειών καλαμιάς κορυφώθηκε, τα επίπεδα PM2,5 του Δελχί ήταν κατά μέσο όρο 144 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το Νοέμβριο και 157 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας την ετήσια οδηγία έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερο από 14 φορές, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις