Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επέκταση της «θαλάσσιας βλέννας» που έχει δημιουργηθεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών.

«Η κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, συνέπεια των απορριμμάτων των νοικοκυριών και της μόλυνσης», περιγράφει στο πρακτορείο Reuters o σκηνοθέτης Ταχσίν Κεϊλάν, ο οποίος φτιάχνει ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της «θαλάσσιας βλέννας». «Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι μην ρίχνουμε τα απόβλητά μας στη θάλασσα. Η φύση δεν το αξίζει αυτό», προσθέτει ο ίδιος.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η EMARCEB (Ένωση Δήμων Αιγαίου και Μαρμαρά), που αποτελείται από 42 δήμους που βρέχονται από το Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, προειδοποίησε για την αυξανόμενη απειλή της θαλάσσιας βλέννας, ζητώντας στενότερη παρακολούθηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.

Φόβοι για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Ήδη ομάδα 300 ειδικών και ειδικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία έχουν αναλάβει να εξετάσουν το αυξανόμενο πρόβλημα, με σκοπό την επίλυσή του, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ.

«Η ομάδα εξετάζει περίπου 91 σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά και εξετάζουμε δείγματα που ελήφθησαν από τη θάλασσα στα εργαστήριά μας» τόνισε, μέσω Twitter, o υπουργός.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα άρχιζε στις 4 Ιουνίου ένα εργαστήριο σχετικά με το ζήτημα και θα ανακοινωνόταν στις 6 του μήνα ένα σχέδιο για να σωθεί η Θάλασσα του Μαρμαρά.

Κατεύθυνση προς το Αιγαίο

Η μολυσματική βλέννα, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από τη βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου, όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις