Για «αναγκαστική» καταψήφιση του κλιματικού νόμου από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, χαρακτηρίζοντας τον νόμο που εγκρίθηκε «ημίμετρο και μη λύση».

Κυρίαρχο σημείο διαφωνίας της Αριστεράς, όπως δήλωσε, ήταν οι δεσμεύσεις για πιο δραστική περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό της κλίμακας Κελσίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015).

«Η πρόταση της Αριστεράς ήταν για περικοπή 70%, αλλά ήταν πρόθυμη να συζητήσει ακόμα και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60%, όχι όμως για κάτι λιγότερο και σίγουρα όχι 55%».

Μετά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής με δήλωσή του χαρακτήρισε «συντηρητικό και επικίνδυνο» τον δρόμο που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μείωση των καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου μόνο στο 55%.

«Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες προβλέψεις, καταλήγει σε έναν Κλιματικό Νόμο που δεν λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ειδικών, τα κινήματα για το περιβάλλον και τελικά όσα απαιτούνται να γίνουν για να εξασφαλίσουμε το αύριο της ανθρωπότητας στον πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόκκαλης επικαλέστηκε την έκθεση του IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) που δημοσιεύτηκε χθες, η οποία «επιβεβαιώνει πως οι προβλέψεις του Κλιματικού Νόμου που έφερε το Συμβούλιο για ψήφιση, αποτελούν ημίμετρα και θα οδηγήσουν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου, ακόμα και μέχρι το 2040». Ο ευρωβουλευτής κατέληξε με τη φράση: «Με βαριά καρδιά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει αυτό το νόμο. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν το αποφασίσετε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις