Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ο πλανήτης μας για πολλοστή φορά. Τις τελευταίες ημέρες το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε μέχρι την…Σιβηρία! Ο υδράργυρος έδειξε έως και 48 βαθμούς κελσίου, γεγονός εξαιρετικά πρωτάκουστο για την περιοχή. Όπως είναι λογικό, οι πάγοι λιώνουν ραγδαία ενώ τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή λόγω των συνεχών πυρκαγιών.

Ο Αρκτικός κύκλος φτάνει θερμοκρασίες -48 βαθμούς υπό φυσιολογικές συνθήκες το Χειμώνα στην πόλη Βέρχογιανσκ, που θεωρείται η πιο κρύα της Σιβηρίας. Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα έγιναν όλα εντελώς ανάποδα. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τους δορυφόρους του προγράμματος Κοπέρνικος δείχνουν ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 έως 48 βαθμούς Κελσίου.

Τι οδήγησε στις πυρκαγιές

Οι επιστήμονες προέβλεπαν τέτοιες θερμοκρασίες στην Αρκτική μετά το 2100. Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα,που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών.

«Υπάρχουν 159 ενεργές πυρκαγιές στο έδαφος της περιοχής, 14 από τις οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Έχουν εμφανιστεί 32 ακόμη πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες και η έκταση των πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 22 χιλιάδες εκτάρια», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις