Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανησυχεί για τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και καλεί σε δράση από την Ουάσινγκτον όπου αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ κάλεσε επίσης σε επαγρύπνηση για τον κορονοϊό.

«Έχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα παράδειγμα γι αυτό. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα είναι απλά ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σήμερα κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η Μέρκελ ανέφερε επίσης τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ως ένα άλλο παράδειγμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης ότι «η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη το φθινόπωρο πρέπει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις αυτοδεσμεύσεις των χωρών. Είναι πολύ, πολύ καλό νέο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και έχουν προτείνει αρκετά φιλόδοξους στόχους. Αυτό φυσικά αλλάζει εντελώς τον κόσμο, επειδή μία από τις μεγάλες χώρες που εκπέμπουν αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμμετέχει επίσης τώρα και επειδή θέτει υπό πίεση φυσικά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και άλλων ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιαπωνία, για παράδειγμα».

Η Μέρκελ τόνισε τη σημασία του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα. «Θα υπάρξουν πολλές εκστρατείες για την αποδοχή της, διότι όποιος τροφοδοτείται με ρεύμα από αιολική ενέργεια, δεν θα παρατηρήσει τη διαφορά, όποιος όμως έχει μια ανεμογεννήτρια δίπλα στο σπίτι του θα διαπιστώσει πολύ καλά τη διαφορά. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική ισορροπία», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση στην κρίση του κορονοϊού, διότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. «Θέλουμε την κανονικότητά μας πίσω, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και όπως ακριβώς την πρώτη ημέρα πρέπει να συνεχίσουμε να αξιολογούμε και να αναλύουμε αριθμούς, δεδομένα και γεγονότα», τόνισε.

Τέλος, η Μέρκελ ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο έχει παράσχει πολλά στοιχεία για την πανδημία.

Νωρίτερα

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος στη Γερμανία τονίζουν ότι θέλει μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα σχολιάζοντας την απίστευτη τραγωδία με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες να έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων σε δύο κρατίδια: τη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία και τη Ρηνανία – Παλατινάτο.

Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς δεκάδες άτομα αγνοούνται. Για την Γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, οι αρχές θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η κλιματική αλλαγή έφτασε στη Γερμανία. Τα γεγονότα δείχνουν τη δύναμη με την οποία οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να μας επηρεάσουν όλους», επισημαίνει.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έπληξαν σοβαρά τη χώρα μας. Οι σκέψεις μου σήμερα είναι με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που έχασαν τα σπίτια τους ή ακόμα και τους συγγενείς τους… Τώρα είναι η ώρα για αλληλεγγύη και βοήθεια», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «τραγωδία», το μέγεθος της οποίος έπιασε στον… ύπνο τους ειδικούς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το μέγεθος της καταστροφής στη δυτική Γερμανία δεν είχε προβλεφθεί από τους ειδικούς.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Τώρα είναι η ώρα των σωστικών συνεργείων και της αλληλεγγύης. Αυτή την ώρα, οι διασώστες ξεπερνούν τον εαυτό τους και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις