Προβλήματα στις καλλιέργειές τους αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας , Π.Ε. Καστοριάς, περιοχές κατεξοχήν με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών καθώς και στην Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Γρεβενών, όπου υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες φασολιών.

Η περιοχή του Δήμου Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας είναι κατεξοχήν φασολοπαραγωγική και φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα του αγροτικού της προϊόντος αναγνωρισμένο ως ΠΓΕ και βρίσκεται στα ράφια όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι τρομακτικές για την περιοχή μεταβολές της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα της Πρέσπας και συγκεκριμένα την καλλιέργεια του φασολιού ενώ λόγω του συνεχούς καύσωνα, παρατηρείται πτώση των άνθεων και κατά συνέπεια μηδενική καρπόδεση.

Το τελευταίο διάστημα, οι οχλήσεις των Συνεταιρισμών και των παραγωγών φασολιού της περιοχής εντείνονται καθότι υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να εκμηδενίζεται. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η απόγνωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη διότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές που γίνονται κάτω από 40 βαθμούς κελσίου παρότι η φασολοπαραγωγή επηρεάζεται από παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών κελσίου.

Αξιοσημείωτο είναι πως το φασόλι του Δήμου Πρεσπών αποτελεί προϊόν ανωτέρας ποιότητας για την παραγωγή του και αξιοποιεί τα 2/3 του εργατικού δυναμικού της περιοχής με αποτέλεσμα να αποδίδει εισόδημα εμπορικής τιμής που ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία. Ωστόσο ο καύσωνας του Ιουνίου (22-1η Ιουλίου), του Ιουλίου (7-10) επηρέασε δραματικά την καρπόδεση και ο προβλεπόμενος καύσωνας (27-) επίσης αναμένεται να επηρεάσει και να προκαλέσει 3η ανθόπτωση στην φασολοπαραγωγή της Πρέσπας.

Το ερώτημα είναι πλέον, για το αν η πολιτεία προβεί στις απαραίτητες αποζημιώσεις σχετικά με τα 13.000 στρ. εκτάσεων παραγωγής φασολιού του Δήμου Πρεσπών, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα δήλωσης ζημιάς με την αναγκαία κανονιστική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις