Αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ένα τεράστιο τμήμα ενός ηφαιστειογενούς νησιού κοντά στην Τόνγκα να καταρρέει στον ωκεανό ακριβώς πριν εκραγεί το Σάββατο, αφήνοντας ολόκληρο τον Ειρηνικό σε κίνδυνο για τσουνάμι (που τελικά επιβεβαιώθηκε) και το νησιωτικό έθνος σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο την Κυριακή.

Φωτογραφίες του ακατοίκητου νησιού Hunga Tonga Hunga Ha’apai έδειξαν ότι το μεσαίο τρίτο της χερσαίας μάζας «κατέρρευσε» κάτω από το νερό από τη δύναμη του ηφαιστείου πλάτους 12 μιλίων που εξερράγη υποθαλάσσια.

Η έκρηξη – που ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα – έστειλε νέφη καπνού στον αέρα περίπου 12 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και προκάλεσε τεράστια τσουνάμι που έγιναν αισθητά μέχρι τη Βόρεια Αμερική και εκκενώσεις σε πολλά νησιά του Ειρηνικού.

Timelapse της έκρηξης

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας έστειλαν ένα αεροσκάφος για να εκτιμήσει το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα γειτονικά νησιά Τόγνκα έπειτα από την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα, την ώρα που το μικρό αυτό κράτος του Ειρηνικού ενδέχεται να παραμείνει χωρίς τηλεπικοινωνίες για δύο εβδομάδες.

Η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε ως την Αλάσκα, ενώ προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έπληξε πολλές χώρες από την Ιαπωνία ως τις ΗΠΑ. Δύο άνθρωποι πνίγηκαν στο Περού από τα ασυνήθιστα κύματα. Πάνω από 230.000 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Ιαπωνία.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας επεσήμαναν ότι η καταστροφή έχει προκαλέσει “σημαντικές ζημιές” στα νησιά Τόγνκα, αν και προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί νεκροί ή τραυματίες στο αρχιπέλαγος.

«Το τσουνάμι είχε σημαντικές επιπτώσεις στις βόρειες ακτογραμμές της Νουκουαλόφα», πρωτεύουσας της Τόνγκα, «με πλοία και μεγάλους βράχους να πέφτουν στις ακτές», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για την περιοχή του Ειρηνικού Ζεντ Σισίλγια επεσήμανε ότι, βάσει των αρχικών πληροφοριών, δεν υπάρχουν πολλά θύματα από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι και πρόσθεσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία έχει επισκεφθεί παραλίες της Τόνγκα και έχει κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, με «σπίτια πεταμένα γύρω».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ σημείωσε ότι το αεροδρόμιο της Τόνγκα φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις