Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς δήλωσε πως “κυβέρνηση και επενδυτές οφείλουν να σεβαστούν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον, ως εθνικό πλούτο, τόσο στο πλαίσιο μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, όσο και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα θα γίνει επενδυτικός προορισμός όταν υπάρχει ασφάλεια δικαίου και κανόνες για όλους, όχι με αδιαφανείς ‘εξαιρέσεις’.”

Όλη η ερώτηση:

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και την 79/409/ΕΟΚ. Περιλαμβάνει στην έκτασή του προϋπάρχοντες Εθνικούς Δρυμούς Βίκου-Αώου και Πίνδου, καθώς και έντεκα περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, με ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, λόγω ξεχωριστού φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής αξίας των παραδοσιακών οικισμών της, είναι υποψήφια για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία του «Πολιτιστικού Τοπίου».

Ωστόσο, τα όρια του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου- Τμήμα Βίκος (Ζώνη Ια Περιοχή Προστασίας της Φύσης) έχουν προσφάτως παραβιαστεί για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας, ενώ υφιστάμενοι μικροί δρόμοι έχουν διαπλατυνθεί και βρίσκονται παρανόμως σε χρήση από βαρέα οικοδομικά οχήματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Αποτελεί η οικοδομική δραστηριότητα, εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, παραβίαση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ καθώς απειλείται η φυσική ακεραιότητα του τοπίου;
Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που βεβαιωθεί παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη περιοχή;
Προτίθεται να υποβάλει σύσταση στις εθνικές αρχές ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και αποφυγής διαφόρων παράνομων διεκδικήσεων φυσικής γης ;

Τι συμβαίνει στην περιοχή

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ το Ζαγόρι είναι υποψήφιο και ως ‘πολιτιστικό τοπίο’ Παγκόσμιας Κληρονομιάς για ένταξη στην UNESCO. Παρ’όλα αυτά, εδώ και μήνες, συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής δύο οικιών, εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις “ΑΝΙΜΑ“, “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)“, “Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης“, “Καλλιστώ“, “Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία” και “Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων” ‘εχουν καταγγείλει την παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (βλέπε φωτογραφία άρθρου), για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη να προχωρά στην συγκεκριμένη παρέμβαση προς την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις