Έκκληση σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κινητοποιηθεί ενόψει της συνόδου COP27 έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπό το φόντο της ραγδαίας αύξησης των καταστροφών από την κλιματική.

Η ετήσια σύνοδος για το κλίμα «COP27» είναι προγραμματισμένη για το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη σύνοδο, ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απαρίθμησε τις πρόσφατες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας:

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, για την ασφάλειά μας σήμερα και για την επιβίωσή μας αύριο. Το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε, το καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο εδώ και 500 χρόνια, οι Φιλιππίνες επλήγησαν, όλη η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι και εδώ, στις ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ίαν μας υπενθύμισε ότι καμία χώρα, καμία οικονομία, δεν είναι στο απυρόβλητο της κλιματικής κρίσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες λαμβάνει χώρα μια προπαρασκευαστική συνάντηση για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα (COP27), στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος και ειδικοί από περίπου 60 χώρες.

Η σύνοδος αυτή, βέβαια, δεν αποτελεί σημείο στο οποίο γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως τίθενται επί τάπητος τα σημεία όπου παρατηρείται πρόοδος ή οπισθοχώρηση, ενόψει της COP27.

Είναι σημαντικό, πάντως, ότι περίπου 90 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο, όπου στα θέματα συζήτησης βρίσκονται μεταξύ άλλων η διατροφική ασφάλεια, η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου και η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις